Figuri plane. Vânătoarea de comori

„Vânătoarea de comori” este jocul pe care l-am creat pentru lecția cu titlul „Figuri plane”. Este un material pentru clasa a II-a, iar „Vănătoarea de comori” reprezintă pretextul reactualizării cunoștințelor despre formele geometrice: triunghi, pătrat, dreptunghi, cerc, semicerc. Voi detalia în cele ce urmează aspectele ce țin de organizarea și desfășurarea jocului, precum și de…

Despre vacanța de primăvară …cu spinner și zaruri

Ca de obicei, prima activitatea la întoarcerea dintr-o vacanță mai lungă sau mai scurtă este una de reconectare și de remorare a celor mai plăcute momente. De data aceasta vom povesti despre vacanța de primăvară cu spinner și zaruri. Mai exact cu jocuri pentru care vom folosi ca materiale spinner-ul sau zarul. Voi detalia în…

Aflarea unui număr necunoscut

Mergem mai departe cu împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100 și ne ocupăm de aflarea unui număr necunoscut într-o operație de înmulțire sau de împărțire. Pentru această lecție am pregătit o fișă de lucru în ton cu sezonul. Dacă la lecția cu efectuarea probei înmulțirii, respectiv a împărțirii, am apelat la imaginea unui iepuraș, de…

Puzzle cu împărțiri. Efectuarea probei

Fișa de lucru prezentată în cele ce urmează este un puzzle cu împărțiri, operație pentru care se va efectua și proba. Am străbătut aproape tot capitolul dedicat împărțirii numerelor naturale în concentrul 0-100. Urmează lecții în care exersăm efectuarea probei împărțirii prin înmulțire și prin împărțire. Un material util de prezentat în lecție și/sau de…

Cum redactez un bilet?

A sosit momentul să abordăm scrierea funcțională la clasa a II-a și vom învăța ce este biletul și cum să redactăm un bilet. Programa școlară vorbește despre biletul de informare, biletul de mulțumire și cel de solicitare. Pas cu pas, vom exersa scrierea acestora, pornind de la exemple concrete. Pe site mai există un set…

Înmulțirea pe steluțe

Iată-ne ajunși și la mult așteptatul moment al învățării înmulțirii la clasa a II-a. De către copii, cel puțin. Am început primele lecții cu adunarea repetată de termeni egali și semnificația operației de înmulțire. Pe site găsiți câteva materiale în acest sens. Pentru lecțiile următoare am pregătit un material ce va fi utilizat în fiecare…

Într-o, într-un, dintr-o, dintr-un

Primele ortograme pe care le învățăm la clasa a II-a sunt într-o, într-un, dintr-o, dintr-un. Pentru această lecție am pregătit câteva idei și materiale pe care le-am cuprins în arhiva de la finalul articolului. Facem cunoștință cu ortogramele Până la observarea situațiilor de scriere corectă a acestor cuvinte și la desprinderea regulilor ortografice vom trece…

Scăderea cu împrumut la ordinul zecilor și al sutelor

Prima săptămână de școală după vacanța de iarnă va fi una de consolidare și recapitulare la Matematică și explorarea mediului. Am exersat înainte de vacanță scăderea cu împrumut la ordinul zecilor și al sutelor și cu asta ne vom ocupa încă timp de 5 ore. Ne vor însoți în tot acest demers de învățare personajele…

Umbreluța sunetelor și a literelor

Umbreluța sunetelor și a literelor este materialul cu care am încheiat lecțiile în care am învățat câteva noțiuni de fonetică. Mai exact, am învățat despre sunete, despre vocale și consoane, despre litere și alfabet. Am făcut numeroase exerciții de despărțire a cuvintelor în silabe. A sosit momentul unei recapitulări, motiv pentru care am creat acest…

Adunări și scăderi fără trecere peste ordin

Pentru consolidarea operațiilor de adunare și de scădere la clasa a II-a am conceput o activitate în care vom utiliza materialul postat la finalul articolului. Conține adunări și scăderi fără trecere peste ordin în concentrul 0-1000. În cele ce urmează vă voi prezenta conținutul său și modul în care îl voi aplica la clasă. Adunări…

Receptarea mesajului scris. Harta textului

Materialul pe care îl voi prezenta în cele ce urmează a fost utilizat în această săptămână la Limba și literatura română pentru receptarea mesajului scris, altfel spus pentru înțelegerea și aprofundarea conținutului textului literar. Este vorba despre o hartă a textului pe care o puteți descărca de la finalul articolului, în format editabil (word). Receptarea…

O floare pentru mama

Anul acesta m-am gândit că o floare cu mesaje ar putea fi un cadou minunat pentru mămici de 8 Martie. O floare pentru mama trebuie să fie mai specială, nu? Va fi pentru că, prin intermediul ei, copilul își va exprima dragostea și recunoștința față de mama sa. Motivele pentru care fiecare copil își iubește…

Fișe de lectură

Ca de fiecare dată, una dintre activitățile propuse pentru prima zi de școală va fi prezentarea unei cărți citite în vacanță, înțelegând prin carte fie un text de dimensiuni mai mari, fie texte mai scurte. Alegerea le-a aparținut copiilor. Scopul acestei activități nu este verificarea, ci împărtășirea experiențelor în urma cărților citite. Activitatea va consta…

Despre vacanța de iarnă să povestim

Deși încă ne bucurăm de vacanța de iarnă, va sosi și timpul când aceasta va deveni doar amintire frumoasă. Sărbătorile în familie, sosirea lui Moș Crăciun, întâmpinarea noului an, zăpada, joaca sunt doar câteva subiecte despre care copiii povestesc cu entuziasm în momentul reîntoarcerii la școală. De aceea, pentru a imortaliza cele mai prețioase clipe…

Cântece de Crăciun

Cu mare bucurie și emoție ne pregătim pentru marea sărbătoare a Crăciunului. Serbările, scenetele, șezătorile, atelierele de lucru sunt doar câteva din activitățile la care copiii participă cu drag. Și, pentru ca atmosfera să fie într-adevăr magică, vă oferim câteva cântece de Crăciun din repertoriul internațional. Detalii album – Cântece de Crăciun Cinci melodii: Clopoței Clopoței, O,…

Fișe de lucru pentru înmulțirea numerelor naturale

Încă un set de fișe de lucru pentru înmulțirea numerelor naturale vine să completeze colecția de materiale pe această temă. Dacă aveți răbdare să aruncați o privire, pe site veți găsi multe idei, jocuri și fișe pentru această operație matematică. În documentul de la finalul articolului sunt șase materiale pe care le voi descrie pe…