Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua Comunicare în limba română clasa întâi Planșe

Semne de punctuație

Planșele cu semne de punctuație au dimensiunea A4 și pot fi afișate în clasă.

Sunt realizate pentru clasa I și trebuie să menționez că, deși semnul exclamării nu apare în programa școlară, el se regăsește în manual. Opțiunea de a afișa planșa sau nu rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi.

Semne de punctuație – clasa I

Semnele de punctuație nu reprezintă un element de noutate pentru elevii clasei întâi. Cei mai mulți le recunosc și le denumesc corect întrucât le-au întâlnit în diferite texte. Însă, până la folosirea lor corectă în scris și intonarea propozițiilor conform semnelor de punctuație, este cale lungă. Afișarea planșelor în clasă a fost de un real ajutor.

Alături de aceste planșe cu semne de punctuație, tot pentru clasa I, am realizat un set de planșe pentru grupurile de litere ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe, ghi, planșe ce conțin grupurile scrise cu litere de tipar și cu litere de mână, precum și imagini însoțite de cuvinte care conțin aceste grupuri. Planșele pot fi descărcate de aici. Nu am uitat nici de grupurile de sunete (diftongi). Aceste planșe conțin cuvinte și poezii scurte pentru fiecare diftong în parte. Ele pot fi descărcate de aici.

Semne de punctuație – clasa a II-a

Pe lângă cele de mai sus la clasa a doua învățăm semnul exclamării, virgula și două puncte. Așadar, am realizat un nou set de planșe. De data aceasta am apelat la  animăluțele care ne învață, pe baza unor exemple concrete, regulile de folosire a semnelor de punctuație. Exemplele și regulile scrise pe planșe pot fi un sprijin în lecțiile de predare și , dacă sunt afișate permanent la vedere, un ajutor pentru elevi. În arhiva de la finalul articolului se regăsesc cele șase planșe prezentate mai jos. Recomand descărcarea (click pe link) pentru o imprimare de calitate.

Planșa de mai jos se adresează claselor mai mari și poate fi folosită pentru afișare sau oferită fiecărui elev pentru a o avea la îndemână în orice moment, la școală sau acasă. Aici, situațiile de utilizare a semnelor de punctuație sunt prezentate sub forma unor enunțuri care includ chiar regula de folosire.

Comments are closed.