Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Litera f. Înfloresc grădinile

litera f

Litera f vine odată cu sosirea primăverii, motiv pentru care în lecția de predare-învățare a sunetului nou/a literei noi am avut ca temă de discuție elementele specifice acestui anotimp.

Litera f

Zâna Primăvara ne-a vizitat deja cu o zi înainte, cu ocazia zilei de 1 Martie. Atunci am purtat primele discuții referitoare la acest anotimp, am vorbit despre schimbările care se petrec în natură, despre viețuitoare, despre tradiții și obiceiuri. La această lecție facem o trecere în revistă a ceea ce am reținut și ne îmbogățim cunoștințele pe baza textului din manual – ”Înfloresc grădinile”.
Așa cum ne-am obișnuit, lecția s-a desfășurat sub forma unui joc. Exercițiile prezentate mai jos au fost aplicate după ce ne-am familiarizat cu sunetul și cu litera f de tipar (recunoaștere, pronunțare corectă a sunetului nou, localizarea sa în cuvinte) și cu litera de mână care a fost scrisă pe fișa de exersare a literei, pe caiet, pe aripile unui fluturaș (o imagine în care a fost inserat spațiul de scris tip I; copiii au completat primele trei rânduri cu litera f, pe celelalte au fost scrise cuvinte).

Litera f
Litera f

Exercițiul 1:

Se afișează la tablă imaginile cu floarea, fluturele , furnica, pantoful.
Se cere copiilor să despartă cuvintele în silabe, să localizeze sunetul nou, să scrie cuvintele corespunzătoare imaginilor.
O altă sarcină a fost aceea de a descoperi intrusul și de motiva alegerea făcută.

Exercițiul 2:

Se scriu pe aripile fluturașului și alte cuvinte cu litera f aflată la începutul cuvântului, în interior, la final. Fișa va fi lipită în caiet.

Exercițiul 3:

Se afișează la tablă cele cinci flori pe care sunt scrise cuvinte ce se regăsesc în textul-suport: nea, vremea, pământ, furnică, greiere. În caiete se lipesc imaginile cu cuvinte.
a). Se cere elevilor să citească cuvintele, să le despartă în silabe și să coloreze cu aceeași culoare cuvintele care au același număr de silabe;
b). Citire selectivă – Se cere elevilor să citească acele propoziții din text în care se regăsesc aceste cuvinte.
c). Se cere elevilor să găsească însușiri potrivite și să le scrie în caiet (ex: nea pufoasă, vremea frumoasă, furnica grăbită, pământ cafeniu, greiere fericit).
d). Cu cuvintele denumite de imagini se vor alcătui propoziții.

Exercițiul 4:

Găsește cuvinte cu sens opus pentru cuvintele date: călduros, urât, nefericit, modest.

Exercițiul 5:

Eu spun una/unul – tu spui multe/mulți: fluture, floare, furnică, primăvară.
În completarea activității am cântat cântecelul ”Înfloresc grădinile” (negativul poate fi descărcat de aici).

Imaginile afișate la tablă au fost utilizate și la matematică și explorarea mediului în cadrul exercițiilor pentru unități de măsură-lungimea: am calculat distanța în metri/centimetri parcursă de fluturaș de la o floare la alta, de la căsuța greierului la cea a furnicii, etc.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *