Activități de timp liber Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Calculăm și desenăm!

Matematica poate fi atractivă și amuzantă atunci când calculăm și desenăm, altfel spus atunci când ne jucăm cu numerele și cu operațiile matematice. Fișele îi provoacă pe copii să realizeze și să descopere o imagine ca urmare a efectuării corecte a unor exerciții. Reprezintă, totodată, un mijloc de dezvoltare a atenției, a îndemânării, a orientării spațiale, stimulează curiozitatea și interesul copiilor.

Calculăm și desenăm! – sarcini de lucru:

Pentru obținerea desenelor este necesară respectarea  unor reguli și etape:

  1. Copiii rezolvă exercițiile date pe fișă;
  2. Fiecare număr obținut în urma calculului va fi marcat (scris) pe rețeaua de puncte.
  3. Punctele vor fi unite în ordinea exercițiilor scrise pe fișe. Respectarea ordinii este obligatorie pentru realizarea corectă a desenului.

Calculăm și desenăm! – descrierea fișelor:

Fiecare fișă conține o rețea formată din 100 de puncte (10 linii și 10 coloane). Prima linie este numerotată de la 1 la 10, iar prima coloană de la 1 la 91. În dreapta, pentru orientare, sunt marcate numerele 50 și 100. Sub rețeaua  de puncte am scris un set de exerciții alese astfel încât rezultatele lor să poată fi utilizate în realizarea desenului. Cele mai multe fișe au fost concepute pentru clasa I, unele dintre ele urmând a fi utilizate pentru consolidarea operațiilor de adunare și scădere cu trecere peste ordin, până la 100.

Primele trei fișe conțin exerciții de adunare și scădere fără trecere peste ordin sau probleme care conțin terminologia matematică specifică acestor operații. Desenele care se vor obține sunt: vapor, câine, fundiță.

Pentru că urmează să învățăm adunarea și scăderea cu trecere peste ordin până la 100, fișele de mai jos au fost concepute astfel încât să poată fi folosite în fiecare lecție de predare pentru fixarea cunoștințelor sau într-un moment de evaluare. Sunt fișe pentru adunarea și scăderea ZU+/-U, ZU+/-ZU. Aici se vor obține următoarele desene: pantof, pește, floare, lebădă.

Fișele de mai jos conțin exerciții combinate, adunări și scăderi cu și fără trecere peste ordin. Desenele obținute vor fi: creion, ochelari, umbrelă, casă, avion.

Pentru clasele mai mari pot fi folosite fișele de mai jos. Ele conțin și exerciții de înmulțire și împărțire și sunt realizate pe baza modelelor de mai sus:

Fișele pot fi utilizate în cadrul orelor de matematică sau matematică distractivă, dar și ca o modalitate incitantă de petrecere a timpului liber. Alte fișe care presupun realizarea unor desene după indicații date găsiți aici.

Comments are closed.