Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa întâi Planșe

Planșe pentru proba celor patru operații

Vă prezint un set de planșe pentru proba celor patru operații matematice. Cu proba adunării și proba scăderii am făcut cunoștință în clasa I, la început făcând verificarea cu obiecte, apoi prin operația inversă. În clasa a doua, efectuăm și verificăm prin operația inversă adunări și scăderi cu numere mai mici decât 1000, dar și înmulțiri și împărțiri.

Planșe pentru proba celor patru operații matematice: adunare, scădere, înmulțire, împărțire

Într-un alt articol am prezentat un set de planșe pentru proprietățile adunării, respectiv ale înmulțirii, precum și pentru cazurile speciale de împărțire. Din același set fac parte și planșele prezentate mai jos. De data aceasta ele sunt realizate pentru proba adunării, proba scăderii, proba înmulțirii, proba împărțirii.

Cele postate sunt la dimensiune mică, pentru exemplificare. Pentru o imprimare de calitate vă recomand descărcarea arhivei de la finalul articolului. De asemenea, în categoria planșe, veți găsi materiale pentru terminologia specifică celor patru operații, precum și planșe pentru tabla înmulțirii.

Toate cele patru planșe sunt construite pe același algoritm, pornind de la un exemplu concret. Se exemplifică efectuarea probei mai întâi prin aceeași operație, apoi prin operația inversă. Aici sunt prezentate ambele procedee posibile. Spre exemplu, la proba adunării prin scădere se arată cele două cazuri: scăderea din suma a primului termen sau scăderea din sumă a celui de al doile termen.

În partea stângă, sub săgeată sunt redate și generalizări ale exemplelor concrete. Astfel  copiii vor înțelege că acest lucru se aplică în toate cazurile, indiferent de numerele utilizate în operații. Numerele utilizate în calcule sunt redate cu culori diferite tocmai pentru a fi vizibile și pentru a ușura procesul de înțelegere.

Planșele pot fi afișate în clasă pe parcursul întregului an școlar sau odată cu predarea lecției respective. Un joculeț pentru efectuarea probei care s-a bucurat de un mare succes la clasa I a fost ”Adevărat sau fals?”. Exercițiile pot fi modificate și pentru operațiile de înmulțire sau împărțire sau pentru adunări și scăderi cu numere mai mari decât 100.