Jocul numerelor

Jocul numerelor pe care îl voi prezenta în continuare este, la origine, un joc de spargere a gheții. Sub forma acesta l-am vizionat pe canalul You Tube. Era prezentat drept un exercițiu util pentru adulți la începutul unei activități, sedințe sau întâlniri. Desigur, el poate fi aplicat în același scop și în clasă căci este…

Aflarea perimetrului unor poligoane. Test

Materialele pe care le-am cuprins în acest articol au fost create pentru elevii clasei a III-a. Sunt două resurse educaționale deschise (RED), realizate în cadrul proiectului CRED. Prima dintre ele este un video care prezintă într-o manieră jucăușă pătratul, dreptunghiul și triunghiul. Cea de a doua este un test realizat cu ajutorul unui formular Google.…

Predecesor și succesor

Una dintre activitățile de învățare la clasa a III-a este aceea de a preciza predecesorul și succesorul unui număr. Face parte din suita de activități pentru formarea competenței de a ordona numerele naturale în concentrul 0-10000. Cu vecinii numerelor ne-am întâlnit și în clasele anterioare, doar că nu am folosit terminologia matematică pe care o…

Unități, zeci, sute, mii

O altă resursă educațională deschisă ce vizează competența 2.1 din programa școlară de matematică, clasa a III-a constă într-o suită de 4 exerciții de identificare, într-un număr, a cifrei unităților / zecilor / sutelor / miilor. Resursa „Unități, zeci, sute, mii” a fost creată pe platforma Livresq și este un material realizat în cadrul proiectului…

Citirea și scrierea numerelor naturale de la 0 la 10000

Pentru lecția în care se învață citirea și scrierea numerelor naturale de la 0 la 10000, pe lângă alte materiale, poate fi utilizată și resursa video pe care o voi prezenta în cele ce urmează. Filmul este o resursă educațională deschisă pe care am creat-o în cadrul proiectului CRED – „Curriculum relevant, educație deschisă pentru…

Operația de înmulțire. Terminologie matematică și proprietăți

Operația de înmulțire va fi subiectul lecțiilor de matematică în perioada ce urmează. Am început acest capitol cu o reactualizare a cunoștințelor referitoare la terminologia matematică specifică înmulțirii și la proprietățile acesteia. Practic, am făcut o trecere în revistă a ceea ce am învățat în anii anteriori cu ajutorul materialelor pe care le voi prezenta…

Perimetrul. Exerciții, jocuri, activități practice

Pentru elevii clasei a III-a perimetrul este o noțiune nouă, prin urmare i-am acordat o atenție deosebită în lecțiile destinate elementelor de geometrie și nu doar prin timpul alocat. Am conceput mai multe activități prin care, pornind de la cunoștințele despre poligoane, am ajuns, încet-încet, intuitiv și practic, la înțelegerea semnificației noului concept, perimetrul. Au…

Fracții

După mai multe lecții în care am învățat despre fracții și am exersat citirea, scrierea, compararea, ordonarea lor prin tot felul de activități practice, jocuri și exerciții, am ajuns și la finalul acestui capitol. Din tot ceea am folosit am ales să prezint aici o fișă de lucru care poate fi folosită într-o lecție de…

Unghiul. Ne jucăm și învățăm

Materialele prezentate în cele ce urmează ne-au fost de mare folos atunci când am învățat despre unghi. Lucrul acesta s-a întâmplat, ce-i drept, cu ceva vreme în urmă. Sper că le vor fi de ajutor celor care învață acum elementele de geometrie și în special unghiul. Unghiul. Construim, notăm, citim unghiuri Am făcut cunoștință cu…

Împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100

Următoarea provocare la matematică este împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100. Pornim în această aventură însoțiți de personajele poveștii ”Vrăjitorul din Oz” de L.F. Baum. Am făcut deja cunoștință cu ele la Limba și literatura română, deci era firesc să aduc povestea și în ora de matematică. Sperietoarea, leul, vrăjitorul îi vor pune pe copii…

Înmulțirea în concentrul 0-10000

Pentru înmulțirea în concentrul 0-10000 am conceput câteva fișe de lucru ce pot fi folosite pentru consolidarea cunoștințelor și deprinderilor de calcul sau pentru evaluarea acestora. Fișele pot fi folosite în clasă sau ca temă pentru acasă. Înmulțirea în concentrul 0-10000. Competențe vizate Sarcinile de lucru au fost construite având în vedere competențele specifice prevăzute…

Zarul înmulțirilor. Joc didactic

Suntem într-o perioadă în care consolidăm înmulțirea numerelor naturale în concentrul 0-10000. Am pregătit pentru aceste lecții mai multe materiale, unul dintre ele fiind jocul didactic numit „Zarul înmulțirilor”, joc pe care îl voi prezenta în cele ce urmează. „Zarul înmulțirilor”. Descrierea jocului Așa cum îi spune și numele, jocul nostru va avea ca sarcină…

Roata înmulțirilor

Sunt convinsă că jocul Twister este cunoscut tuturor sau cel puțin celor care au copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Este un joc ce îmbină mișcarea cu distracția. Dar v-ați gândit că ar putea fi aplicat cu succes și la școală și nu doar în orele de Joc și mișcare? Iată cum…

Înmulțirea cu 10 și cu 100. Localizarea unor obiecte

Moș Crăciun are nevoie de ajutorul nostru pentru a-și găsi sania și câteva obiecte rătăcite. Transformându-ne în ajutoarele sale, vom exersa la matematică înmulțirea cu 10 și cu 100, vom găsi lucrurile pierdute și le vom așeza la locul lor. Așadar, pe lângă înmulțiri, în materialele prezentate în continuare vom găsi și câteva exerciții de…

Înmulțirea unui număr cu o sumă

Suntem în săptămâna în care îl așteptăm pe Moș Nicolae, așadar și materialele folosite la matematică vor fi pe această temă. Dar până vine Moșul, noi vom învăța despre înmulțirea unui număr cu o sumă. Vă prezint mai jos câteva fișe pregătite pentru această lecție. Înmulțirea unui număr cu o sumă. Aspecte teoretice și exemplificări…

Fișe de lucru pentru înmulțirea numerelor naturale

Încă un set de fișe de lucru pentru înmulțirea numerelor naturale vine să completeze colecția de materiale pe această temă. Dacă aveți răbdare să aruncați o privire, pe site veți găsi multe idei, jocuri și fișe pentru această operație matematică. În documentul de la finalul articolului sunt șase materiale pe care le voi descrie pe…