La cumpăna dintre ani

Doar câteva zile ne despart de noul an. Cumpăna dintre ani este ocazia perfectă de a arunca un ochi spre ceea ce s-a petrecut în anul care se încheie și de a ne reaminti lucrurile minunate de care am avut parte. Este momentul cel mai potrivit pentru a privi cu încredere spre noul an, de…

Pictură pe lemn pentru copii sau cum renasc tradițiile în mediul școlar

De mulți ani o admir pe colega mea, Maria-Simona Teșu, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Nr. 6 ”Iacob Mureșianu” Brașov, pentru activitățile minunate pe care le desfășoară cu copiii în cadrul cercului de pictură pe lemn. Am rugat-o să ne împărtășească din experiența ei, să descrie modul de lucru, materialele necesare, astfel încât…

Cărticica de Crăciun

Ultima lună a anului bate la ușă și aduce cu ea zăpada, vacanța și bucuria sărbătorilor de iarnă. În așteptarea acestora am pregătit și în acest an Cărticica de Crăciun. De data aceasta, filele cărții sunt sub forma unor globulețe gata de a fi atârnate în brad. Cărticica de Crăciun Cărticica de Crăciun preia ideea…

Cuvinte codificate

Jocul Cuvinte codificate este, până la un punct, asemănător aritmogrifului. Conform definiției, aritmogriful este un joc de cuvinte care constă în înlocuirea cifrelor cu litere pentru a obține cuvinte care aparțin unui domeniu. Cuvintele sunt dispuse orizontal  și încadrează un cuvânt vertical. Cuvinte codificate. Prezentarea fișelor Și în jocul nostru cuvintele sunt codificate astfel încât…

Detectivii numerelor

Pe cei care iubesc matematica îi invităm să descopere numerele ascunse printr-un joc asemănător cuvintelor încrucișate. Astfel, cei mai curioși și mai isteți copii vor deveni detectivii numerelor, cei care vor demonstra că numerele și operațiile matematice au mistere ușor de dezlegat. Fișele de mai jos au fost realizate pornind de la o idee împrumutată. …

Colorează și descoperă!

Colorează și descoperă! reprezintă o provocare pentru copiii curioși și atenți,  dornici să dezlege misterul pe care îl reprezintă numerele scrise pe fișe. Colorează și descoperă! Descrierea fișelor Fiecare fișă prezintă un desen diferit ce va ieși la iveală în urma colorării pătrățelelor cu numere conform codului culorilor prezentat. Numerele de la 1 la 100…

Texte despre sinceritate, cinste, adevăr

Am inclus în  categoria textelor cu valoare educativă câteva povestiri care vorbesc despre  adevăr, cinste, sinceritate. Am utilizat cu succes aceste texte în cadrul orelor de educație civică, dar ele pot fi abordate și în cadrul orelor de limba română sau recomandate ca lectură suplimentară. Texte despre sinceritate, cinste, adevăr Sâmburele – de Lev Nikolaevici…

Calculăm și desenăm!

Matematica poate fi atractivă și amuzantă atunci când calculăm și desenăm, altfel spus atunci când ne jucăm cu numerele și cu operațiile matematice. Fișele îi provoacă pe copii să realizeze și să descopere o imagine ca urmare a efectuării corecte a unor exerciții. Reprezintă, totodată, un mijloc de dezvoltare a atenției, a îndemânării, a orientării…

Jocuri de mișcare

jocuri de mișcare

În așteptarea zilelor însorite am selectat câteva jocuri de mișcare care pot fi utilizate în lecțiile de educație fizică, pe terenul de sport. Cele mai multe dintre ele sunt jocuri cunoscute, jocuri de mișcare pe care copiii le-au jucat mereu cu drag, jocuri care nu-și pierd farmecul odată cu trecerea timpului. Jocuri de mișcare Cursa…

Desenează după indicații!

Desenează după indicații…Iată un exercițiu prin care copiii sunt provocați să deseneze diverse obiecte urmând indicații date. Fiecare desen pornește dintr-un punct marcat pe foaia de lucru. Instrucțiunile sunt prezentate ”codificat” sub forma unor cifre și săgeți. Cifra indică numărul pătrățelor pe care trebuie trasată linia. Săgețile arată direcția: în sus, în jos, oblic, de…

Citim, desenăm, colorăm

”Vrei un brad să desenezi? Hai să-ți spun cum să lucrezi”…Citim, desenăm, colorăm…o activitate de timp liber sau pentru lecțiile de arte vizuale și abilități practice, cu ajutorul unor texte în versuri potrivite pentru orice vârstă. Textele sunt preluate din cartea ”Citim, ghicim, învățăm”, autor Ilie I. Mirea, Editura Ion Creangă, București, 1984, iar desenele…

Jocuri de atenție

Iată câteva jocuri de atenție care pun la încercare perspicacitatea copiilor, jocuri ce pot fi utilizate atât la școală, cât și acasă de copii cu vârste cuprinse între 6 și 8/9 ani. Pentru că suntem în vacanța de iarnă, unele fișe sunt cu tematică de sezon. Sarcinile de lucru sunt amuzante și diverse. Ele au…