Clasa a patra Istorie și geografie

Grecii

După lecțiile în care ne-am familiarizat cu primele noțiuni din domeniul istoriei a sosit momentul pe care copiii l-au așteptat cu nerăbdare: adevăratele lecții de istorie, acelea în care să afle cât mai multe lucruri despre înaintașii noștri. Și am început cu vechile popoare, mai precis cu grecii, deși în manual ordinea lecțiilor este un pic altfel. Alegerea a avut la bază câteva motive, unul dintre ele fiind acela că am dorit să le deschid copiilor apetitul pentru istorie, iar civilizația greacă ne oferă din plin suportul pentru a crea o lecție de poveste și ca o poveste. În plus, pe parcursul lecției, copiii au descoperit lucruri care s-au păstrat până în zilele noastre, înțelegând astfel de ce este important să cunoaștem viața unor oameni care au trăit cu mii de ani în urmă. De asemenea, mulți dintre ei au vizitat Grecia și conexiunile s-au realizat imediat.

Grecii. Prima oră

În documentul de la finalul articolului am atașat schema lecției. Este de fapt ultimul pas pe care l-am realizat.
Lecția noastră despre greci s-a desfășurat pe parcursul a două ore. În prima dintre ele le-am prezentat copiilor informații despre vechea civilizație greacă. Am apelat la câteva resurse care mi-au fost de mare ajutor. În primul rând, am avut o hartă. Este vorba despre o imagine pe care am găsit-o pe internet cu o simplă căutare. Astfel de imagini se găsesc și în manuale sau în auxiliare.

Grecii

Un alt material care mie mi-a fost de un real folos pentru propria informare a fost manualul de istorie pentru clasa a V-a, editura ALL, avându-i ca autori pe Bogdan Teodorescu și Cristina Hornoiu. De aici am selectat și am prelucrat informațiile pe care apoi le-am prezentat copiilor sub forma unei povești. Am vorbit despre ocupațiile grecilor legate de mediul geografic, despre Atena și Sparta (și despre educația spartană), despre războaie și conducători. Nu am omis arta și știința, Jocurile Olimpice sau zeii grecilor.

Copiii au pus o multitudine de întrebări, astfel încât am adus în discuție și informații pe care nu mă gândisem inițial să le introduc în povestea mea. Manualul de care am amintit poate fi descărcat de pe site-ul MEN.

Dar povestea fără imagini nu are același impact, astfel, apelând din nou la internet, am descărcat câteva fotografii pe care le-am considerat relevante. Am găsit și un filmuleț foarte interesant. Deși este în limba engleză, acest lucru nu ne-a împiedicat să înțelegem mesajul transmis. Filmul poate fi vizualizat aici.

Grecii. A doua oră

A doua oră a avut loc la o săptămână distanță. Am vrut să văd cam ce au reținut copiii din ceea ce am discutat, mai ales că în caiete am lipit doar o imagine cu câteva simboluri grecești. Am pregătit o imagine cu un vas grecesc și am imprimat-o pe două coli (folosind opțiunea poster a imprimantei). Pentru că sunt mulți copii în clasă, am imprimat imaginea în două exemplare. Le-am dat copiilor câte un post-it și le-am cerut să scrie un singur cuvânt care reprezintă o informație pe care au reținut-o din lecția anterioară. Bilețelele au fost lipite pe cele două vase. Am luat fiecare bilet pe rând și copiii au detaliat informația. Spre surprinderea mea, foarte multe lucruri au reținut (și chiar cu amănunte).

Toată această informație a fost apoi sintetizată pe fișa din documentul de la finalul articolului. Ea conține șase aspecte referitoare la greci, aspecte pe care voi încerca să le am în vedere și pentru următoarele popoare despre care vom vorbi.

Fișa de lucru

Pentru primul punct- timp și spațiu – am folosit axa timpului și harta și am notat ca idee principală faptul că în Antichitate grecii trăiau în Peninsula Balcanică, într-un ținut muntos înconjurat de mare. Am făcut imediat legătura cu ocupațiile acestora și le-am enumerat în al doilea spațiu.

La mijlocul fișei este spațiul dedicat formei de organizare și aici am notat cetățile-state Atena și Sparta, coloniile, având ca exemplu cele de la malul Mării Negre (Histria, Tomis, Callatis). Tot aici am amintit de democrație ca formă de guvernare.
A doua o parte a fișei este dedicată conducătorilor, artei și științei și zeilor. Dintre conducători i-am amintit pe Pericle și pe Alexandru cel Mare, am enumerat domeniile în care grecii s-au remarcat sau chiar le-au creat și am scris că ei credeau în mai mulți zei.

Nu am urmărit cantitatea de informație, ci structurarea acesteia astfel încât copiii să aibă câteva repere în învățare. Fișa descrisă mai sus se află și la dimensiune mai mare (A4), iar spațiul din partea de jos a paginii poate fi completat cu alte informații sau desene ale copiilor.