Activități de timp liber Arte vizuale și abilități practice clasa întâi Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Desenează după indicații!

Desenează după indicații…Iată un exercițiu prin care copiii sunt provocați să deseneze diverse obiecte urmând indicații date. Fiecare desen pornește dintr-un punct marcat pe foaia de lucru. Instrucțiunile sunt prezentate ”codificat” sub forma unor cifre și săgeți.

Cifra indică numărul pătrățelor pe care trebuie trasată linia. Săgețile arată direcția: în sus, în jos, oblic, de la stânga la dreapta sau de la stânga la dreapta.  Spre exemplu, 3 însoțit de o săgeată  în poziție verticală, cu vârful în sus, indică trasarea unei linii pe trei pătrățele, de jos în sus.

Nu este doar un exercițiu grafic, ci și un exercițiu de atenție. Este bine ca, după fiecare pas realizat, să se încercuiască sau să se coloreze caseta cu instrucțiunea realizată pentru a nu fi repetată.

Unele desene au indicații mai puține, dar linii mai lungi de trasat, ceea ce necesită mai multă precizie și îndemânare. Altele au mai multe cerinței, dar pe trasee mai scurte, ceea ce necesită foarte multă atenție. Pentru a stimula curiozitatea copiilor, pentru a-i lăsa să trăiască emoția descoperirii, nu am scris pe fișe ce imagine urmează să se obțină .

Desenează după indicații. Modele

Modele ce urmează a fi realizate sunt: mașină, ren, elefant, pantof, copac, pește, brad,tanc, casă, cană, barcă. Ele pot fi completate de către copii cu diverse detalii (ochi pentru animale, ferestre pentru mașină, fum pentru casă, podoabe pentru brad) și apoi colorate. Exercițiul îi ajută pe copii să învețe cum să deseneze anumite obiecte și, de ce nu, să creeze ei înșiși desene.

Fișele pot fi utilizate la arte vizuale și abilități practice, la matematică și explorarea mediului, în completarea altor activități. Ele pot fi o modalitate plăcută de a pterece timpul liber și de a învăța cum să deseneze anumite obiecte.

De asemenea, reprezintă o ocazie de a exersa și de a dezvolta îndemânarea, precizia, atenția, perseverența, musculatura mâinii, capacitatea de orientare spațială.