Activități de timp liber

Colorează și descoperă!

Colorează și descoperă! reprezintă o provocare pentru copiii curioși și atenți,  dornici să dezlege misterul pe care îl reprezintă numerele scrise pe fișe.

Colorează și descoperă! Descrierea fișelor

Fiecare fișă prezintă un desen diferit ce va ieși la iveală în urma colorării pătrățelelor cu numere conform codului culorilor prezentat. Numerele de la 1 la 100 sunt scrise într-un tabel în care numerotarea pătrățelor se face de sus în jos, în timp ce numerele enumerate pentru fiecare culoare sunt scrise de la stânga la dreapta. Acest lucru îi obligă pe copii să fie extrem de atenți pentru că ordinea numerelor în codul culorilor este crescătoare, dar din 10 în 10.

Colorează și descoperă! Reguli pentru realizarea desenelor

De fapt, singura regulă pentru descoperirea imaginilor este aceea de a utiliza culorile potrivite așa cum arată codul culorilor. Ordinea în care se aleg culorile pentru a colora este la alegerea fiecărui copil. Așa cum arată  modelele de mai jos (și pe care nu le vom prezenta copiilor decât la final, pentru a compara cu ceea ce au obținut ei), toate pătrățelele vor fi colorate. Spații albe există doar în cazul fișei cu Sponge Bob, dar ele fac parte din vestimentația personajului.

Pentru fiecare desen există una sau două culori folosite pentru fundal. Acesta putea fi realizat cu culori la alegerea copiilor, după ce au obținut imaginea, însă am indicat și pentru el culori ca o modalitate de verificare  a ceea ce au colorat până în acel moment. Sau, pentru ca exercițiul să fie mai incitant, se poate începe cu colorarea fondului, iar copiii să încerce să ghiceasă imaginea ce urmează a fi colorată.

Colorează și descoperă!  Prezentarea fișelor

Am încercat să realizez imagini care să fie cât mai aproape de sufletul copiilor. Astfel, au luat naștere șapte personaje cunoscute și îndrăgite de copii, din filmele de desene animate sau din jocurile pe care aceștia le preferă: Sponge Bob, minioni, omuleți Lego, omuleți din Minecraft.  Tot ca o provocare, dar pentru cei mai măricei, astfel de desene pot fi create chiar de către copii pentru colegii lor (personajele mele au fost create de băiețelul meu care are 11 ani). Pe lângă personaje, am adăugat cinci fișe cu animale, cifre, litere.

Aceste fișe pot fi o modalitate plăcută de pterecere a timpului liber, mai ales acum, în vacanță. De asemenea,  ele pot fi folosite în completarea activităților matematice sau de către copiii care finalizează mai repede o sarcină de lucru. Pentru că se apropie finalul de an școlar, ele pot utilizate pentru recapitularea numerelor până la 100 (recunoaștere, citire, numărare).

Alte materiale pe aceeași temă găsiți accesând link-ul: Activități de timp liber.

Comments are closed.