Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia

Efectuarea probei adunării/scăderii

featured-mate-1

Seria materialelor dedicate operațiilor de adunare și scădere în concentrul 0 – 10000 continuă cu două fișe de lucru pentru efectuarea probei adunării/scăderii. Acestea pot fi folosite pe parcursul lecției în momente diferite și se află în documentul pdf de la finalul articolului.

Efectuarea probei adunării/scăderii

Practic, în această lecție am făcut o reactualizare a cunoștințelor dobândite în clasele anterioare. Elementul de noutate îl constituie numerele cu care lucrăm, numere în concentrul 0-10000. Pe lângă materialele prezentate mai jos, pe site găsiți planșe pentru proba adunării, respectiv a scăderii. Imaginile sunt color și pot fi imprimate atât la dimensiune mare (A3 sau A4) pentru afișare, cât și la dimensiune mică pentru a fi lipite în caietele copiilor.

Efectuarea probei adunării/scăderii. Piramida numerelor

Revenind la lecția clasei a III-a, am pregătit două piramide cu numere pentru a exersa efectuarea probei adunării, respectiv a scăderii. Piramida conține la bază patru numere. Pe o fișă ele se adună, pe cealaltă se scad și rezultatele obținute se trec pe al doilea rând. Continuăm adunările sau scăderile până ajungem în vârful piramidei. Piramida cu adunări este marcată cu semnul plus, cealaltă cu semnul minus pe o imagine. După fiecare calcul am efectuat proba atât prin adunare, cât și prin scădere. La ultimele calcule, spre vârful piramidei, verificarea a fost realizată doar prin operația inversă. În momentul în care s-a înregistrat o greșeală de calcul, s-a efectuat proba în toate variantele posibile. Aceste greșeli i-au făcut pe copii să conștientizeze cât de importantă este verificarea.

Câteva modele de piramide cu numere până la 100 găsiți aici.

Efectuarea probei adunării/scăderii. Fișă de lucru

Efectuarea probei adunării/scăderii
Efectuarea probei adunării/scăderii

Am încheiat lecția cu un moment de fixare în care am utilizat o fișă de lucru. Exercițiile îmbracă forma unui joc în care copiii sunt invitați să ajute un șoricel să aleagă bucata de brânză care nu va declanșa capcana. Bineînțeles că bucata dorită este cea care conține rezultatul corect al unei operații date. Cu capcanele nu e de glumit, așadar efectuarea probei a devenit imperios necesară. Pentru consolidare, pe site găsiți un joc cu mare lipici la copii, joc pe care l-am folosit anul trecut la aceeași lecție.

Este vorba despre ”Adevărat sau fals?”, un joc în care avem de-a face cu bomboane ce trebuie așezate în bolurile potrivite în funcție de rezultatul adunărilor sau al scăderilor scrise pe ele și obligatoriu după efectuarea probei. Deși sunt numere până la 100, am postat și o imagine doar cu bomboane pe care puteți insera numere mai mari sau mai mici, în funcție de clasă.