Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Noțiuni de geometrie. Recapitulare din clasa întâi. Jocuri didactice

Pentru recapitularea cunoștințelor referitoare la figurile și corpurile geometrice învățate în clasa întâi – triunghi, pătrat, dreptunghi, cerc, cub, cuboid, sferă, cilindru – am pregătit două jocuri didactice. Unul dintre ele îmbină noțiuni de geometrie cu diverse sarcini pentru exersarea operațiilor de adunare și scădere a numerelor de la 0 la 100.

Noțiuni de geometrie. Materiale necesare jocurilor didactice

Pentru desfășurarea jocurilor descrise mai jos avem nevoie de câteva materiale didactice. Am apelat la setul de planșe cu forme plane și corpuri geometrice animate pe care le-am și afișat în clasă. Acestea pot fi vizualizate și descărcate de aici.
În arhiva de la finalul articolului găsiți celelalte materiale necesare. Cele prezentate în interiorul articolului sunt pentru exemplificare, imaginile având o rezoluție mică. Pentru o imprimare de calitate vă recomand descărcarea arhivei.
Materialele sunt împărțite în două categorii, câte una pentru fiecare joc didactic. Primul set este destinat formelor plane – triunghi, pătrat, dreptunghi, cerc. Fiecare fișă va fi imprimată pe carton colorat și decupată pe liniile trasate înainte de desfășurarea activității. Al doilea set conține două fișe ce vor fi folosite pentru corpurile geometrice.

Noțiuni de geometrie. Forme plane-puzzle

Jocul didactic dedicat formelor plane are la bază puzzle-ul. Cele patru figuri geometrice au fost împărțite în 8, respectiv 9 părți, astfel încât fiecare elev să primească o piesă de puzzle. Pe fiecare piesă este scris un exercițiu sau o problemă cu numerele de la 0 la 100.
Înainte de începerea propriu-zisă a jocului, la tablă, se vor scrie patru intervale de numere: 40-50, 51-60, 61-70, 71-80. Acestea ne vor ajuta la finalul jocului la asambalarea pieselor de puzzle.
Se împart piesele și, într-un timp de lucru prestabilit, fiecare copil rezolvă sarcina de lucru individual.
Rezultatele obținute sunt grupate astfel: pe triunghi rezultatele reprezintă numere cuprinse între 40 și 50, pe pătrat rezultatele sunt cuprinse în intervalul 51-60, pe dreptunghi, în intervalul 61-70, iar pe cerc, în intervalul 71-80.

Frontal, fiecare copil citește rezultatul obținut la exercițiul primit. Acesta se încercuiește în intervalul corespunzător scris la tablă. Astfel, se vor forma cele patru echipe, câte una pentru fiecare figură geometrică. Pe o coală de carton, fiecare membru al echipei va lipi piesa sa astfel încât, la final, să se obțină una dintre cele patru figuri geometrice. Pe baza formelor obținute se poate cere copiilor să descrie câteva însușiri ale fiecărei figuri ( de exemplu, pătratul are patru laturi egale și patru vârfuri).
Dacă vi se pare prea incomodă această metodă de grupare a copiilor, se poate apela la una mai simplă, care nu mai necesită scrierea prealabilă a numerelor la tablă. Fiecare figură geometrică va fi imprimată pe un carton de o altă culoare astfel încât gruparea se va face în funcție de culoare.

Noțiuni de geometrie. Corpuri geometrice. ”Cine sunt?”


În partea a doua a lecției (sau într-o altă activitate) ne vom ocupa de corpurile geometrice. Vom apela la planșele deja afișate în clasă. Corpurile geometrice prietenoase vor să facă cunoștință cu copiii și se prezintă prin intermediul unor mesaje. Aceste mesaje sunt scrise pe fișele din imagine.

Fișele sunt așezate cu partea nescrisă în sus. Este invitat, pe rând, câte un elev să aleagă un mesaj, să îl citească, să identifice corpul geometric și să lipească mesajul în pe planșă, în dreptul acesteia. Aceste mesaje pot fi lăsate permanent pe planșe. Materialele prezentate mai sus pot fi descărcate din această arhivă.