Având ca punct de plecare lecția anterioară în care racheta isteților a ajuns în spațiu și copiii au observat Pământul, am continuat discuția vorbind despre formarea zilelor, a nopților și a anotimpurilor pentru a face o legătură firească cu subiectul lecției: an, anotimpuri, lunile anului.
An. Anotimpuri. Lunile anului.
Iată câteva activități pe care le-am desfășurat la această lecție:
Despre mișcarea de revoluție și formarea anotimpurilor:
Pentru că cei mici sunt extrem de interesați de astfel de fenomene, chiar fascinați de tot ceea ce înseamnă Univers, am aplicat un fel de ”Știu-Vreu să știu-Am învățat”. Am utilizat informații și imagini din cărțile de la biblioteca clasei, precum și prezentări audio-video.
Fișă de lucru ”Roata anotimpurilor”:
Pentru sintetizarea și organizarea informațiilor am utilizat fișa ”Roata anotimpurilor” astfel:
1. Copiii au decupat roata, după care, pornind din centru au decupat cele patru linii perpendiculare din cercul din interior doar până la marginea acestuia. Triunghiurile obținute au fost îndoite pe marginea cercului spre exterior. Fișa a fost lipită în caiete.
2. Pe primul cerc din exterior a fost scrisă denumirea celor patru anotimpuri și copiii au colorat cu culori potrivite (albastru-iarna, verde-primăvara, galben- vara, maro sau portocaliu – toamna) . Pe următoarele cercuri au fost scrise lunile anului și numărul de zile al fiecărei luni. În spațiul pentru numărul de zile noi am desenat câte un simbol pentru fiecare lună (exemplu: decembrie – Moș Crăciun, martie – șnur de mărțișor)
3. Pomișorii din centrul imaginii au fost completați și colorați astfel încât să redea aspectul acestora în fiecare anotimp.
4. Pe caiete, pe spațiul format de pomișorii ridicați, copiii pot desena elemente specifice fiecărui anotimp (fructe, legume, fenomene ale naturii, activități etc).
Calendar 2017- lunile anului
În paralel cu completarea fișei de mai sus copiii au folosit acest calendar. Au citit denumirea fiecărei luni și au scris-o pe fișă, au identificat numărul de zile pentru fiecare lună, au încercuit datele importante din viața lor și au colorat zilele de școală și cele de vacanță. Calendarul va fi asamblat și colorat de către copii.
De fapt, acest calendar a fost realizat pentru a fi oferit copiilor în prima zi de școală după vacanța de iarnă. Este în format A4 și pentru a putea fi prins pe perete se decupează și apoi se pliază ”V”-ul din partea de sus a fiecărei pagini. Pentru fiecare lună a anului există un desen sugestiv pe care copiii îl vor colora cum doresc. Ideea este preluată de pe krokotak, dar, fiind în limba engleză, am păstrat desenele și formatul și am tradus cuvintele în limba română.