Clasa a patra Istorie și geografie

Punctele cardinale

Astăzi, la Geografie, am învățat punctele cardinale. A fost o lecție despre orizont, linia orizontului și punctele cardinale (și intercardinale). Primele două noțiuni au fost ușor de înțeles, mai ales că ”materialul didactic” este sub ochii noștri, este suficient doar să privim de jur împrejur și să descriem ceea am văzut. Au fost de folos și câteva imagini pentru a observa că linia orizontului are aspect diferit de la un loc la altul. Adevărata provocare a venit atunci când am adus în discuție punctele cardinale…

Punctele cardinale. O fișă de lucru

Despre orientare am mai discutat și într-o lecție anterioară, de data aceasta reamintindu-ne de ce a fost și este atât de important ca oamenii să aibă la îndemână instrumente și deprinderi de a se orienta. Ne-am întors în timp, pe vremea când tehnologia nu exista sau nu era atât de avansată, și am discutat despre mijloace de a găsi direcția având la îndemână busola și elementele naturii: Soarele, Steaua Polară, mușchiul copacilor etc. Am aflat care sunt punctele cardinale, ce semnifică fiecare, cum se scriu, cum le plasăm pe roza vânturilor.

punctele-cardinale

Pe parcursul întregii povești am apelat la fișa de lucru care poate fi descărcată de la finalul articolului și de două instrumente de orientare. Unii copii au avut busolă, alții și-au instalat pe telefon aplicația Compass. Cu ajutorul lor am găsit cu ușurință nordul și apoi celelalte puncte cardinale. Din cauza vremii ploioase, am desfășurat activitatea în clasă cu intenția de a o relua în curtea școlii atunci când se arată prima rază de soare.

Pe scurt, fișa de lucru prezintă roza vânturilor și spații pentru completarea punctelor cardinale și intercardinale. În partea de jos a fișei, cu contur punctat se află patru cartonașe, câte unul pentru fiecare punct cardinal. Acestea vor fi decupate și plasate la locul potrivit pe roza vânturilor. Am aplicat lipici doar în partea de sus a cartonașului. Pe spațiul rămas liber sub acest cartonaș am notat câteva mijloace de orientare (convenționale sau neconvenționale). La final am completat și casetele destinate punctelor intercardinale.

Punctele cardinale. Ne jucăm și ne orientăm

Bineînțeles că, pe lângă utilizarea busolei sau a aplicației Compass, un alt moment cu priză la copii a constat în punerea în aplicare a două jocuri. Cu acestea depășim cele cincizeci de minute alocate orei, dar sunt jocuri care se pot juca foarte bine și în orele de Joc și mișcare.

Împărate, împărate, cât e ceasul/ora în cetate?

M-am gândit că acest joc foarte cunoscut și apreciat în rândul copiilor de toate vârstele este numai bun de aplicat la Geografie. Păstrăm toate elementele jocului și adăugăm în plus direcția de deplasare folosind punctele cardinale. Spre exemplu: ”Împărate, împărate, cât e ceasul în cetate? / Două mămăligi spre nord/ trei pași de uriaș spre vest etc.” Mai avem pași de pitici, de furnici, sărituri de broască și tot ceea ce credeți că este potrivit.

Jocul se joacă în curtea școlii pentru că este nevoie de un spațiu mai generos. Primul pas este aflarea celor patru puncte cardinale în spațiul ales pentru joc. La început, învățătorul joacă rolul împăratului, dar, pe măsură ce copiii se familiarizează cu regulile și cu modul de desfășurare, rolul va fi atribuit unui copil. Dacă este o clasă numeroasă colectivul poate fi împărțit în două grupe: cei care execută mișcările și observatorii. Aceștia din urmă, înarmați cu busole/aplicații, urmăresc dacă ceilalți jucători respectă direcțiile indicate. Câștigă cel care ajunge primul la împărat.

Găsește colegul!

Jocul acesta a fost gândit chiar înaintea orei, văzând că vremea de afară nu ne permite să ieșim în curtea școlii. Nici nu are o denumire anume. Un copil va ieși din sala de clasă. În absența sa stabilim de comun acord colegul care îi va transmite direcțiile și copilul pe care trebuie să îl localizeze în clasă. E clar că ceilalți nu au voie să divulge identitatea acestuia nici prin gesturi sau priviri, nici prin cuvinte. La chemarea învățătorului, copilul de afară intră în clasă. Cel desemnat să îl ghideze îi va crea un traseu care să îl ducă la colegul stabilit, utilizând pentru exprimarea direcției doar punctele cardinale. Dacă elevul a ajuns exact unde trebuie i se spune ”Stop!”, iar acest coleg îi va lua locul.

Noi am complicat un pic sarcina. În momentul în care copilul ajunge la colegul pe care trebuia să îl găsească el va primi de la acest coleg un bilet. Acesta conține un număr scris cu cifrele romane pe care tot astăzi le-am învățat. Abia după ”descifrarea” numărului am continuat jocul.