Clasa a treia Științe ale naturii clasa a treia

Creșterea, dezvoltarea și înmulțirea plantelor

În lecția ce urmează la Științe ale naturii vom învăța despre creșterea, dezvoltarea și înmulțirea plantelor. Înainte de vacanță am discutat deja câteva aspecte referitoare la plante. Am aflat că sunt corpuri cu viață și ce presupune acest lucru. Am discutat despre nevoi de bază ale plantelor și despre reacții la diferite schimbări ale mediului (adaptare și apărare). Evident că ne-am reamintit și cunoștințele referitoare la părțile componente ale unei plante și rolul acestora.

Materialele pregătite și prezentate în cele ce urmează valorifică tot acest bagaj de cunoștințe. Mai mult de atât, în lecția nouă vom aplica pentru prima dată cunoscuta tehnică SINELG. Voi scrie în cele urmează despre cum am gândit învățarea în această lecție.

Despre plante. Părți componente, nevoi de bază și reacții la mediu

Înainte de a trece la noile informații despre plante, ne vom reaminti ceea ce știm deja. Este necesară această etapă din două motive. Unul dintre ele este că venim după o pauză destul de lungă și este necesară o reactualizare a cunoștințelor. Apoi, aceste cunoștințe constituie baza pe care vom construi învățarea în lecția nouă.

creșterea dezvoltarea înmulțirea plantelor
Creșterea, dezvoltarea și înmulțirea la plante

Așadar, să începem cu o scurtă trecere în revistă a ceea ce știm despre plante. Vom folosi în acest scop primele două materiale din documentul pus la descărcare la finalul articolului, mai exact cele două imagini cu floarea soarelui. Prima dintre ele (cea la dimensiune mare) va fi afișată la tablă. Al doilea material va fi imprimat pentru fiecare copil în parte.

Provocarea va fi lansată sub forma unei întrebări: „Cum poți completa imaginea cu ceea ce știi deja despre plante?”. Răspunsurile copiilor vor fi diverse și vor fi vizibile atât la tablă , cât și pe fișele de lucru prin desenele pe care le vor realiza. Spre exemplu, pot completa imaginea cu părțile componente ale plantei. Oral, pentru fiecare dintre ele, le voi cere să indice și rolul fiecăreia dintre ele. Vom aduce în discuție și nevoile de bază ale plantei. Astfel, vom desena soarele pentru lumină și căldură, nori/stropitoare pentru apă, solul pentru hrană, aerul pentru respirație. La fiecare dintre nevoi vom discuta despre reacții de adaptare și apărare cu exemple concrete din lumea plantelor.

Creșterea, dezvoltarea și înmulțirea plantelor. Tehnica SINELG

În a doua parte a lecției vom discuta despre creșterea, dezvoltarea și înmulțirea plantelor. Materialele pe care le vom utiliza sunt ultimele două fișe din document.

Prima dintre ele conține informațiile referitoare la subiect și pe care le vom aborda utilizând tehnica SINELG.

creșterea dezvoltarea înmulțirea plantelor
Tehnica SINELG

Pe scurt, SINELG este o tehnică ce presupune o lectură analitică, activă, eficientă a unui text în scopul înțelegerii în profunzime a acestuia, utilizând anumite coduri. Pentru că folosim pentru prima dată această tehnică, informațiile nu sunt organizate într-un text. Am preferat scrierea lor în enunțuri organizate într-un tabel și din lista codurilor care se folosesc de obicei am ales doar trei.

Prima etapă în utilizarea acestei tehnici constă în inventarierea cunoștințelor pe care elevii le au despre subiect. Acest lucru s-a realizat deja și am descris mai sus. Nu poți discuta despre părțile plantei, nevoi de bază și supraviețuire fără să discuți și despre creșterea și dezvoltarea acesteia.

Pentru lectura activă vom folosi al treilea material din document după ce am explicat regulile și am prezentat toate indicațiile despre sarcinile ce urmează. Noutatea o reprezintă codurile și aici voi insista pe modul în care se folosesc. Din lista de pe fișă lipsește semnul minus, cel pentru informații care sunt în contradicție cu ceea ce elevii știu deja. Am considerat că, pentru prima întâlnire, sunt suficiente doar cele trei coduri scrise pe fișă: bifă, semnul plus, semnul întrebării.

Următorul moment ar fi completarea unei fișe de lectură în care elevii să grupeze, într-un tabel, informațiile pentru fiecare cod. Am sărit această etapă aici deoarece informațiile sunt puține, deja prezentate separat și nu deosebit de dificile pentru înțelegere. Ar însemna ca elevii să facă practic o transcriere a lor, ceea ce nu cred că ar duce plus valoare înțelegerii. Am preferat să înlocuiesc acest moment cu lansarea de întrebări din partea elevilor. De aceea, tabelul de pe fișă are o a treia rubrică. În dreptul enunțurilor elevii pot scrie întrebările lor. Pot cere lămuriri despre termeni, concepte sau pot cere informații suplimentare.

creșterea dezvoltarea înmulțirea plantelor
Bilete de ieșire

Un al treilea moment va fi cel de reflecție în perechi. Fiecare elev va discuta cu colegul de bancă despre ceea ce au notat și, poate, vor obține primele răspunsuri la întrebările scrise.

Încheiem cu analiza frontală a lecturii. Este momentul în care discutăm, confruntăm răspunsuri, analizăm, clarificăm, tragem concluzii, punem noi întrebări. În caseta goală se pot scrie, schematic, etapele dezvoltării unei plante, spre exemplu. Sau poate fi lipită o imagine, se poate realiza un desen. Elevii pot exprima în enunțuri proprii ceea ce au învățat pe parcursul lecției.

Pentru mai multe informații despre această tenica SINELG și multe alte metode vă recomand cartea „ Enciclopedia metodelor de învățământ”, coordonată de domnul profesor Ion-Ovidiu Pânișoară ( Editura Polirom, Iași, 2022).

Creșterea, dezvoltarea și înmulțirea plantelor. Aplicăm

Următorul material din document ne ajută să aplicăm ceea ce am învățat despre creșterea, dezvoltarea și înmulțirea plantelor. Ne întoarcem la floarea soarelui din prima parte a lecție și avem nevoie de foarfecă și lipici. Copiii vor decupa fiecare imagine de pe fișă. Pe cea din dreapta vor lipi, în ordine, etapele de creștere și dezvoltare ale plantei. Sunt opt casete și șapte imagini de lipit, așadar, în caseta liberă (prima sau ultima din șir) se pot nota fie cuvintele-cheie ale lecției, fie etapele de creștere și dezvoltare, astfel:

  • creștere, dezvoltare, înmulțire, plante
    sau
  • sămânță, sămânță încolțită, plantă tânără, plantă matură, semințe
    sau
  • încolțire (germinație), creștere și dezvoltare, înflorire și polenizare, formarea seminței și dispersia seminței (împrăștierea).
    Părțile laterale se pot îndoi astfel încât să se întâlnească și să compună imaginea florii soarelui.

La final de lecție, realizăm momentul de reflecție pe baza enunțurilor de pe ultima fișă din document (bilete de ieșire).

Trebuie să menționez că este bine ca ceea ce am povestit mai sus să fie completat de o activitate practică de plantare a unei semințe și de observare directă a etapelor de dezvoltare a acesteia. Cu siguranță că informațiile vor căpăta cu adevărat sens și copiii vor învăța să observe și să investigheze.