Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Grupul de litere gi/Gi. Magicienii cuvintelor

grupul de litere gi

Pentru grupul de litere gi/Gi am pregătit un set de exerciții sub forma unei prezentări powerpoint. Exercițiile pot fi utilizate în cadrul unei lecții de consolidare a cunoștințelor, priceperilor, deprinderilor sau de recapitulare.

Așadar, de aceată dată ne-am transformat în magicieni ai cuvintelor! Cu o baghetă magică și cu o formulă pe măsură am reușit să rezolvăm toate sarcinile de lucru din joben. Pentru a intra în atmosfera unui spectacol de magie, fiecare elev a primit câte o steluță pe care a prins-o la capătul unui creion obținând astfel o baghetă magică. Înainte de fiecare exercițiu au rostit formula magică ”Ce, ci, ge, gi/ Vreau să văd ce poți, ce știi!”. La finalul activității, au fost cu toții de acord că doar magia nu este suficientă…dar am învățat într-un mod plăcut și antrenant. Ideea a fost păstrată și pentru lecția de recapitulare a numerelor de la 0 la 100, la matematică și explorarea mediului (Magia numerelor. Recapitulare).

Grupul de litere gi/Gi – Conținutul prezentării powerpoint:

Exercițiul 1 – slide-urile 2 și 3:

Sarcina de lucru constă în asocierea unei imagini cu cuvântul corespunzător. Cele trei cuvinte care conțin grupul de litere gi/Gi în diferite poziții  sunt scrise pe bilețele. Un copil extrage un bilet, citește cuvântul și indică imaginea corespunzătoare. La al doilea slide  se face verificarea rezolvării sarcinii de lucru și sunt propuse alte două exerciții: despărțirea cuvintelor în silabe și transcrierea cuvintelor.

Exercițiul 2 – slide-ul 4:

Elevii dau exemple de cuvinte care conțin grupul de litere gi/Gi în diferite poziții și scriu în caiete câteva dintre aceste cuvinte.

Exercițiul 3 – slide-ul 5:

La fiecare click pe joben apare un cuvânt la singular pe care copiii îl vor spune la numărul plural. Pentru verificarea corectitudinii răspunsurilor, fiecare cuvânt de pe joben este urmat de afișarea formei de plural. Perechile de cuvinte pot fi transcrise în caiet.

Exercițiul 4 – slide-ul 6:

Aici avem un exercițiu de schimbare a formei verbului după persoană. Spre exemplu, pe joben apare verbul la persoana I, iar copiii vor completa oral pentru persoana a II-a și  a III-a.  Următoarele două click-uri vor afișa, pentru verificare, formele corecte.

Exercițiul 5 – slide-ul 7:

Pe joben sunt patru cuvinte pentru care copiii vor spune sinonime (cuvinte care conțin grupul gi). Fiecare răspuns se va regăsi pe al doilea joben. Perechile de cuvinte vor fi transcrise pe caiet.

Exercițiul 6 – slide-urile  8 și 9:

Exercițiul de ordonare a cuvintelor în propoziție poate fi rezolvat oral, se verifică și apoi se transcrie propoziția în caiet sau direct în scris, de către fiecare copil, urmând să se autocorecteze citind propoziția afișată pe slide-ul 9.

Exercițiul 7 – slide-ul 10:

Este un exercițiu de completare a semnelor de punctuație care lipsesc. Și acest exercițiu se poate desfășura fie frontal, fie individual. Cu câte un click, pe steluțe vor fi așezate semnele de punctuație corespunzătoare. O altă sarcină de lucru poate fi transcrierea textului sau scrierea acestuia după dictare.

O activitate magică vă dorim!