Clasa a patra Istorie și geografie

Axa timpului

Axa timpului, alături de harta fizică a României, sunt materialele didactice care vor fi afișate în acest an școlar permanent în clasă. Le vom folosi oră de oră, prin urmare vor fi expuse în așa fel încât să fie un instrument de lucru la îndemâna copiilor.

Axa timpului, un material util în lecțiile de istorie

Localizarea în timp și spațiu a evenimentelor istorice studiate este una dintre competențele generale din programa școlară pentru disciplina ”Istorie” la clasa a IV-a. Încă din primele lecții copiii vor face cunoștință cu noțiuni referitoare la măsurarea timpului în istorie și vor vedea cum arată, ce înseamnă și la ce folosește axa timpului.

Axa timpului
Axa timpului

Timpul este o noțiune destul de abstractă pentru copii, deci misiunea de a-i face să înțeleagă că dincolo de ieri, azi, mâine există perioade foarte lungi de timp, fiecare cu evenimente specifice, nu va fi chiar ușoară. Ne bazăm pe faptul că la matematică am învățat deja unitățile de măsură mai mari decât anul (deceniul, secolul, mileniul), scrierea numerelor cu cifre romane și suntem familiarizați cu axa numerelor. La limba română am adus în discuție noțiuni precum ”trecut”, ”prezent”, ”viitor” mai ales atunci când ne-am referit la desfășurarea în timp a acțiunilor ( în povestiri sau în folosirea cratimei în unele situații).

Axa timpului – descriere

În documentul de la finalul articolului veți găsi axa timpului așa cum am conceput-o eu. Pentru realizarea ei am folosit 12 coli A4. Patru dintre ele sunt destinate reprezentării evenimentelor pentru momentele anterioare nașterii lui Iisus Hristos. Singurul motiv pentru care axa începe cu anul 1200 î.Hr. este legat de lungimea acesteia raportată la spațiul de afișare. Voi desena o săgeată pentru a le fi clar copiilor că istoria nu începe cu acest an și că marcarea pe axă poate continua, dându-le exemple de evenimente care au avut loc cu mii de ani înainte de nașterea Mântuitorului. Mai dificil va fi să se acomodeze cu numărarea descrescătoare a anilor. Eventual, mergem în zona științelor naturii și facem o analogie cu modul în care apar valorile pe termometru.

Următoarele opt coli prezintă era noastră. Este marcat anul nașterii lui Hristos. Apar secolele scrise cu cifre romane și pentru fiecare veac am scris intervalul de ani corespunzător. Așa le va fi mai ușor copiilor să rețină că secolul al II-lea, spre exemplu, nu începe cu anul 100 cum sunt ei tentați să spună, ci cu 101. Având axa timpului mereu la îndemână, încet-încet, se vor asimila cunoștințele referitoare la aceste aspecte.

Axa timpului – de la imprimare la asamblare

Primul pas este imprimarea celor 12 coli, de preferat color. Eu le-am printat pe carton mat, mai gros, ca sa mai pot marca pe parcurs ce este nevoie (epocile istorice, de exemplu). O altă variantă ar fi imprimarea pe hârtie obișnuită, urmată de plastifiere.
Urmează decuparea. Am încadrat fiecare porțiune a axei în dreptunghiuri negre pentru a avea un contur pentru decupat. Pentru ca suprapunerea să fie perfectă și să nu existe întreruperi pe axă, a trebuit să mai fac o decupare la margini. Astfel, am mers cu foarfeca pe linia verticală care marchează începutul unui secol. La primele patru planșe am decupat în partea stângă, la următoarele în partea dreaptă. Punctul de reper pentru decupare este întotdeauna marginea care are sub ea un număr, ca în fotografiile de mai sus.

La asamblare am avut grijă să le îmbin în așa fel încât să nu existe discontinuități. Se poate aplica chiar un strop de lipici între coli pentru o mai bună stabilitate. Axa timpului poate fi afișată în partea de sus sau de jos a tablei sau pe un perete, de preferat într-un loc unde copiii pot ajunge la ea cu ușurință.