Clasa a patra Matematică pentru clasa a patra

Probleme care se rezolvă prin metoda grafică

Astăzi am folosit la clasă o fișă de lucru care a cuprins șase probleme care se rezolvă prin metoda grafică. Încă suntem în perioada de recapitulare a cunoștințelor dobândite în clasa a III-a. Am ales să aloc în mod special o oră acestui tip de probleme pentru a ne reaminti modul în care se rezolvă.
Problemele nu au grad de dificultate ridicat și le puteți folosi în această perioadă de început de an la clasa a IV-a sau pe parcursul clasei a III-a, în cadrul lecțiilor de consolidare.

Probleme care se rezolvă prin metoda grafică

Așa cum spuneam mai sus, fișa de lucru conține șase probleme care se rezolvă prin metoda grafică. Ca să ne reamintim mai ușor modul de lucru am apelat la prietenii noștri din jocul Lego. Alegerea nu este întâmplătoare.

Metoda-grafică

La momentul în care am învățat această metodă de rezolvare am apelat și la material concret, mai precis la piese Lego. Au fost de mare ajutor întrucât am plasat utilizarea lor între textul problemei, identificarea datelor și a relațiilor dintre acestea și reprezentarea grafică. Un exemplu ar fi mai elocvent. Am chemat doi copii în fața clasei, le-am pus pe o masă 15 piese Lego și i-am anunțat că unul dintre ei are cu 3 mai multe decât celălalt. Sarcina copiilor a fost de a-și împărți piesele astfel încât să respecte datele problemei. Nu au reușit din prima. I-am lăsat să tot încerce până când singuri și-au dat seama că cel mai simplu ar fi ca cel care are mai multe piese să le ia din mulțimea de pe masă, iar pe cele rămase să le împartă în mod egal.

Au înțeles astfel de ce în reprezentarea grafică, pe lângă cele două segmente reprezentând piesele fiecărui copil, apare segmentul care reprezintă cele trei piese și de ce urmează ca acestea să fie scăzute din total.

Fișa de lucru

Pe fișa de lucru avem cinci probleme în care se cere determinarea numerelor atunci când cunoaștem suma și diferența lor. Penultima probleme aduce în discuție aflarea a trei numere în loc de două. Ultima sarcină constă în compunerea unei probleme pornind de la un desen dat.
Textul problemei este scris pe imaginea unei piese Lego. Sub aceasta se află un spațiu cu pătrățele pentru realizarea desenului, iar în dreapta un spațiu mai mare pentru rezolvarea problemei.

Cele două pagini pot fi imprimate față-verso. O altă variantă ar fi imprimarea pe o singură parte, decuparea fiecărei probleme (dacă nu se dorește rezolvarea tuturor într-o singură lecție) și lipirea în caiet.