Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia Managementul clasei

Panoul de lectură

Indiferent de denumirea aleasă -panoul, punctul sau colțul de lectură, rolul acestuia este de a da cărții și cititului un loc aparte în clasă. Eu l-am numit PuzzLECTURA, un joc de cuvinte care combină puzzle-ul cu lectura.

Panoul de lectură. PuzzLECTURA

În clasă avem o bibliotecă mare cu foarte multe cărți. Anul trecut am desemnat un bibliotecar al clasei și fiecare copil a primit o fișă de cititor. De fapt, este o fișă de împrumut de la biblioteca clasei în care bibliotecarul notează cărțile împrumutate/restituite de copii. Panoul PuzzLECTURA va fi amenajat pe un suport de plută și conține câteva elemente, unele permanente, altele înlocuite periodic:

-recomandări de lectură și recenziile copiilor

-afișul ”Un cititor pasionat…”

-la începutul anului școlar, cărți citite în vacanța de vară

-fișe de lectură, ilustrarea unor momente, alte materiale realizate de copii pe parcursul anului școlar

– imagini și informații despre diverși scriitori etc.

Recomandări de lectură și recenzii

Panoul de lectură
Panoul de lectură

Permanent pe panou vor fi afișate două piese de puzzle, una indicând titlul lecturii, cealaltă autorul. Pe parcurs, în funcție de tipul lecturii putem adăuga și alte elemente,  precum personajul/personajele cărții, problema, soluția, morala, ilustrații realizate de copii. În dreptul fiecărei piese va fi așezată o altă piesă pe care vom nota titlul, respectiv autorul lecturii recomandate. Aceste recomandări vor fi făcute de mine sau de către copii. Am observat că o lectură recomandată de un copil altui copil este primită cu entuziasm, de aceea îi voi încuraja și în acest an să-și exprime preferințele pentru anumite texte.

Și nu doar vor propune texte, ci își vor spune părerea proprie despre cartea primită ca recomandare. Vom face acest lucru cu ajutorul jetoanelor cu emoticoane. Acestea vor sta într-un coș, la îndemâna copiilor. Pe măsură ce vor citi, vor putea să aleagă un jeton și să îl așeze sub piesele de puzzle. Pe el își  vor scrie numele și vor motiva oral alegerea făcută. Vor fi liberi să spună cât de mult le-a plăcut o carte sau, dimpotrivă, cât de plictisitoare sau greoaie li s-a părut. Încet-încet, vor conștientiza care este tipul de lectură care îi atrage, care li se potrivește, care este accesibil pentru ei.

Și, dacă tot vorbim despre formarea micilor cititori, lângă lecturile recomandate voi afișa un poster cu calitățile unui bun cititor. Vom discuta despre ceea ce scrie pe afiș, încercând să vedem câte din atributele enumerate se regăsesc în comportamentul de cititor al fiecărui copil. Astfel, ne vom stabili un obiectiv major pentru acest an: să devenim din ce în ce mai buni (cititori) și mai apropiați de cărți.

Ce am citit în vacanța de vară?

Primele recenzii vor fi realizate pentru ”Doctorul Aumădoare” de Kornei Ciukovski. Este cartea pe care copiii au primit-o la finalul clasei a II-a și pe care sper că au citit-o cu drag în vacanța de vară. Abia aștept să văd ce altceva au mai citit copiii pe parcursul verii. Pentru acest moment am pregătit tot un puzzle. De fapt, este vorba doar despre piese pe care sunt scrise numele copiilor. Fiecare piesă va fi prinsă pe panoul de plută sub forma unui buzunar.

Copiii vor primi cartonașe pe care vor nota titlurile și autorii cărților citite. Aceste cartonașe (formă dreptunghiulară, asemănătoare bețelor de înghețată) vor fi așezate în buzunarul format din piesa de puzzle. De aici poate porni prima recomandare de lectură venită din partea copiilor. Dacă dorim ca pe parcursul anului copiii să adauge în buzunar și alte titluri, putem înlocui piesele de puzzle cu niște pahare de plastic prinse cu ace pe panou. Am văzut această idee folosită pentru înmulțire și cred că s-ar potrivi și pentru lectură.

Un alt material care poate fi folosit pentru această activitate este fișa de lectură ce poate fi descărcată de aici și editată după preferințe.

În documentul de mai jos am introdus toate materialele care vor compune panoul ”PuzzLectura”. Veți găsi aici banner-ul cu titlul, piesele de puzzle pentru titlu și autor, afișul ”Un cititor pasionat”, precum și câteva piese de puzzle pentru realizarea activității referitoare la cărților citite în vacanța de vară.

Recomand ca afișul cu titul panoului (PuzzLECTURA) și cel numit ”Un cititor pasionat” să fie imprimate pe coli de carton A3. Alte materiale care păstrează tema aleasă (puzzle-ul) găsiți aici.