Clasa a doua Dezvoltare personală clasa a doua Dezvoltare personală clasa întâi

Abilități și atitudini de învățare

La capitolul despre abilități și atitudini de învățare abordăm teme precum importanța învățării și tehnici simple de monitorizare a achizițiilor învățării. Am enumerat câteva idei, materiale și exemple de activități ce pot fi utilizate în aceste lecții.

Despre învățare

În prima lecție am utilizat această fișă.  Am pornit  de la versurile poetului Tudor Arghezi despre școală deoarece, în mod obișnuit, copiii asociază învățarea cu școala. Am discutat despre ceea ce învățăm la școală și am completat casetele de la exercițiul 2 cu cuvinte pe care copiii le asociază cu învățarea.  Am vorbit despre importanța învățării, fiecare elev completând enunțul cu părerea proprie referitoare la aceasta.

Fișă de lucru ”Despre învățare”
Fișă de lucru ”Despre învățare”

”Cadranul învățării” face referire la o activitate recent desfășurată de către copiii, la școală sau extrașcolar, sau chiar la ora de dezvoltare personală. Ultimul exercițiu – desfășurat sub forma unui joc –  este despre aptitudine și atitudine (pot și vreau).

De unde învăț?

Pentru această temă am pregătit patru fișe de lucru separate, dar ele pot fi combinate, după preferință, în cadrul unui singur material.

În sens metaforic, pantoful reprezintă obiectul care ne ajută să ne deplasăm. Prin comparație, învățarea este cea care ne ajută să înaintăm. Uneori, pantoful este incomod, ne strânge la început. Este asemenea efortului pe care îl depunem atunci când învățăm ceva nou.

Pe măsură ce exersăm și ne acomodăm, pantoful devine plăcut și confortabil. Iar dacă un pantof ne place extrem de mult, mersul este lin, suntem încrezători, durerile sunt nesemnificative.

Abilități și atitudini de învățare - Învăț de la
Învăț de la…

Ca să mergem tot pe firul metaforei, pe talpa pantofului am trecut familia – prima sursă de învățare pentru copii, baza învățării ulterioare. Pe celelalte spații am menționat școala, alți copii, iar două spații au rămas la alegerea elevilor. Acestea vor fi completate în funcție de activitățile extrașcolare pe care le desfășoară sau de alte surse de învățare (ex: televizorul, calculatorul/internetul). În fiecare spațiu copiii vor nota câteva idei despre ce învață ei de la părinți, de la școală, de la alți copii etc.

De la cine învăț?

Un alt material care poate fi folosit separat sau în completarea celui descris mai sus sunt versurile din poezia ”Învață de la toate”. Am selectat doar patru versuri, acelea pe care copiii le pot înțelege cu ușurință.

De asemenea, poate fi adăugată și fișa pe care ei trebuie să completeze enunțurile date cu informații despre ce au învățat în ultima vreme și de la cine.

Sub formă de joc poate fi realizat și exercițiul de pe floricică. Elevii trebuie să găsească animale, plante, elemente din natură pe care să le asocieze cu însușirile date și apoi să le deseneze. La final, floricica poate fi decupată pe contur, iar petalele pliate pe linia punctată. Ideea pe care copiii o vor reține este aceea că, dacă sunt atenți și interesați, pot învăța orice, oricând , de la oricine.

Învățare și greșeală

A greși nu e o greșeală, așadar am discutat despre importanța conștientizării, recunoașterii și îndreptării greșelilor. Pe fișa de mai jos, după cum indică săgeata, fiecare copil va nota o greșeală și apoi ce a învățat din această greșeală.

Învățare și greșeală
Învățare și greșeală