Comunicare în limba română clasa a doua Dezvoltare personală clasa a doua

Despre vacanța de primăvară …cu spinner și zaruri

Ca de obicei, prima activitatea la întoarcerea dintr-o vacanță mai lungă sau mai scurtă este una de reconectare și de remorare a celor mai plăcute momente. De data aceasta vom povesti despre vacanța de primăvară cu spinner și zaruri. Mai exact cu jocuri pentru care vom folosi ca materiale spinner-ul sau zarul.

Voi detalia în cele ce urmează ideea la care m-am gândit. Materialele necesare pot fi descărcate accesând link-ul de la finalul articolului. Activitatea poate fi una la dezvoltare personală sau la comunicare în limba română (orală și/sau scrisă).

Despre vacanța de primăvară. Două seturi de întrebări

Practic este vorba despre două seturi de câte 6 întrebări care îi vor ghida pe copii în formularea unor răspunsuri referitoare la vacanța de primăvară. Din modul în care am pliat cele două seturi de întrebări pe forme diverse de organizare și pe rezolvarea orală sau scrisă au reieșit mai multe variante de joc.

Primul set conține întrebări precum:
-Unde ai petrecut vacanța de primăvară?
-Cu cine te-ai întâlnit? (Pe cine ai revăzut?)
-Ce activități ai desfășurat?
-Care a fost cel mai interesant moment?
-Care este cea mai frumoasă amintire?
-Cum a fost vacanța ta? Cum te-ai simțit?

Bineînțeles că ele pot fi modificate, detaliate, înlocuite cu altele mai potrivite, în funcție de ceea ce ne propunem să facem cu elevii. Eu voi profita de moment și, dincolo de zona de reconectare, voi pune accent și pe exersarea formulării de răspunsuri la întrebări. Mai mult de atât, mă gândesc să mai fac un pas înainte și să încercăm alcătuirea unui text pe baza șirului de întrebări.

Așadar, răspunsurile la întrebări pot fi orale și/sau scrise. În realizarea materialelor am avut în vedere aceste aspecte. Prin urmare, pe unele dintre fișe se regăsesc spații de scris.

Al doilea set de întrebări e ușor diferit și am folosit ca punct de pornire cuvântul „bucurie”. Astfel, fiecare întrebare începe cu formularea „Cu ce ți-ai bucurat….?”. Vom discuta aici despre lucruri pe care le-au privit și despre lucruri/activitățicare au fost hrană pentru minte. Despre lucruri care au adus bucurie în suflete, dar și despre activități fizice și, de ce nu, despre bunătăți pe care le-au gustat în această vacanță. Alte două întrebări fac referire la persoanele cu care au interacționat și cărora le-au dăruit și de la care au primit bucurie.

Aș aștepta la acest set de întrebări doar răspunsuri orale. Pentru crearea unui scurt text le-aș folosi pe cele din primul set.

Forme de organizare

Așa cum spuneam mai sus, întrebările vor fi parte a unor jocuri în perechi sau în grupuri mici (3-4 elevi). La fel de bine jocurile se pot desfășura frontal sau individual. Optez pentru primele două variante deoarece în perechi sau în grupuri copiilor le vine rândul mai des la oferirea de răspunsuri. În plus, se creează contexte frumoase de comunicare și intercunoaștere.

Mai mult de atât, a doua parte a a activității poate fi una în care fiecare copil să spună un lucru pe care l-a aflat despre vacanța unuia dintre colegii cu care a interacționat.

Despre vacanța de primăvară cu spinner și zaruri

Ceea ce numesc eu aici spinner este un joc ce aduce cu jucăria cu același nume, doar că presupune existența unui cerc realizat pe hârtie, a unei agrafe de birou și a unui creion ascuțit/pix. Este un joc foarte ușor de pus în practică și pe care copiii chiar îl îndrăgesc.

Se fixează agrafa cu vârful creionului/pixului în centrul cercului. Cu cealaltă mână copilul dă un bobârnac agrafei. Aceasta se va roti și se va opri pe unul dintre sectoarele cercului. Copilul va citi întrebarea scrisă și va formula un răspuns. Pentru perechi/grup este suficient un singur cerc cu o agrafă.

Zarurile pot fi un alt mijloc pentru desfășurarea unui joc. Am creat șase întrebări tocmai pentru a fi câte una pentru fiecare față a zarului. Se va arunca zarul și se răspunde la întrebarea aferentă. Pe fișe este ușor dedus care este întrebarea pentru fiecare față. Pe rând, fiecare copil aruncă zarul și răspunde la întrebare.

Despre vacanța de primăvară cu spinner și zaruri. Descrierea materialelor

Documentul conține nouă pagini pe care veți găsi diverse variante de joc.

Prima pagină conține spinnerul în dublu exemplar. Este materialul necesar pentru desfășurarea jocului în perechi sau în grup, pentru primul set de întrebări la care răspunsurile vor fi orale.

Pagina 2 are același spinner, cu aceleași întrebări, dar cu un cerc în plus. Am creat astfel spațiu pentru notarea răspunsurilor. Pentru această variantă de joc, chiar dacă este în perechi sau în grup, fiecare copil va avea nevoie de propria fișă.

Tot pentru primul set de întrebări este și pagina 3. Aici, spinnerul va fi folosit într-o activitate individuală, în două moduri. Copilul va răspunde la întrebări în scris, în ordinea indicată de rotirea agrafei. Al doilea mod nu mai implică rotirea agrafei. Întrebările vor fi citite în ordinea în care se rotesc acele de ceasornic și vor fi sprijin pentru realizarea unei compuneri.

Paginile 4 și 5 presupun același mod de abordare descris la paginile 1 și 2, diferența constând în întrebările scrise în sectoarele cercului.

Începând cu pagina 6 am introdus zarul. Trei pagini sunt pentru primul set de întrebări cu răspunsuri orale (pagina 6), răspunsuri scrise (pagina 7), compunere (pagina 8). Paginile 9 și 10 cuprind întrebările din al doilea set, din nou fără compunere (doar răspunsuri orale sau scrise).
Sper să vă inspire această activitate despre vacanța de primăvară cu spinner și zaruri. Spor!