Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Substantivele vacanței de iarnă

Începem luna ianuarie și un nou modul cu o lecție de recapitulare la Limba și literatura română. Fiind prima oră după vacanța de iarnă, pe lângă recapitularea a ceea ce am învățat în modulul anterior, vom trece în revistă și momentele plăcute petrecute cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Așadar, în prim plan vor fi substantivele…vacanței de iarnă.

În cele ce urmează voi descrie pe scurt ceea ce mi-am propus pentru această lecție și materialele pe care le voi utiliza.

Substantivele vacanței de iarnă

Înainte de vacanță am învățat despre substantiv: recunoașterea acestei părți de vorbire, genul și numărul substantivelor. Despre felul acestora vom vorbi în lecțiile următoare.

În lecția de recapitulare ne vom reaminti ce este substantivul, ce denumește, ce număr și gen au anumite substantive. În acest scop vom folosi prima fișă din documentul de la finalul articolului.

substantivele vacanței de iarnă
Substantivele vacanței de iarnă

Pe o pagină sunt două fișe identice. Apare imaginea lui Moș Crăciun cu un sac mare în spate. Pe acest sac copiii vor fi invitați să noteze substantivele vacanței de iarnă. Cel puțin 10 cuvinte care denumesc ființe, lucururi, fenomene ale naturii sau stări sufletești și care au legătură cu vacanța de iarnă. Sarcina se rezolvă individual, apoi răspunsurile vor fi citite cu voce tare.

A doua sarcină de lucru constă în identificarea genului, respectiv a numărului fiecărui substantiv scris pe sac. Copiii vor încercui substantivele conform codului de culori dat. Verificarea corectitudinii realizării sarcinii de lucru se va face tot frontal prin analiza răspunsurilor elevilor.

Tot cu aceste substantive copiii vor alcătui enunțuri pe caiet. Sugestia va fi să utilizeze într-un enunț cât mai multe dintre substantive. În plus, vor fi încurajați să utilizeze semnele de punctuație învățate în lecțiile anterioare.

Cea mai frumoasă zi din vacanța de iarnă

Enunțurile pot fi utilizate în textul pe care îl vor crea în a doua parte a lecției, prilej cu care vom folosi a doua fișă din document. Este un material care face parte dintr-o suită de fișe special concepute pentru momentul revenirii din vacanța de iarnă. Poate fi descărcat de aici, mai ales dacă doriți să utilizați și un joc de tip „Bingo!”.

Sarcina de lucru constă în crearea unui scurt text, având ca punct de sprijin cele șase întrebări de pe fișă, dar și enunțurile construite deja cu substantivele vacanței de iarnă. În caseta de pe fișă copiii vor realiza un desen potrivit textului imaginat de ei.

Pe site se regăsesc și alte materiale pentru substantiv, inclusiv pentru recapitularea acestuia. Le voi completa cu unele noi pentru lecțiile care urmează.