Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia Planșe

Părțile de vorbire

Clasa a III-a ne aduce primele noțiuni despre părțile de vorbire. Astfel, la limba și literatura română vom face cunoștință cu primele noțiuni de morfologie prin intuirea claselor morfologice – substantiv, adjectiv calificativ, pronume personal, verb. Categoriile gramaticale sunt numărul și genul. În clasa a IV-a tabloul competențelor se completeză cu intuirea persoanei și a timpului. Se are în vedere principiul concentric al predării-învățării în abordarea noțiunilor de limbă.

Părțile de vorbire. Planșe

Pentru a facilita înțelegerea semnificației categoriilor gramaticale și a claselor morfologice de către copii aflați în stadiul operațiilor concrete am creat pentru fiecare parte de vorbire câte o planșă ce poate fi utilizată în lecții. Rolul lor este de a oferi un punct de sprijin pentru observare, descoperire, realizare de analogii.

Ce conțin planșele pentru părțile de vorbire?

Astfel, intuirea fenomenului gramatical se realizează pornind de la exemple concrete introduse prin intermediul unei imagini. Spre exemplu, pentru substantiv am ales imaginea unei fetițe care stă în ploaie ținând în mână o umbrelă.

Părțile de vorbire
Părțile de vorbire

Această simplă descriere aduce deja în discuție cuvinte care denumesc ființe, fenomene ale naturii sau obiecte, cuvinte care sunt precizate și pe planșă. Elevii vor fi provocați să găsească și alte cuvinte care fac parte din aceste categorii sau să apeleze la imaginație și să completeze astfel lista cuvintelor descoperite.

Următorul element introdus pe fiecare planșă este definiția părții de vorbire, pornind de la exemplele concrete.

A doua parte a planșei prezintă categoriile gramaticale specifice fiecărei părți de vorbire. Și aici am apelat la exemple concrete și diverse modalități de a evidenția deosebirile sau diferite elemente de identificare. Au fost marcate și cele care atrag atenția asupra unor reguli de scriere sau de pronunțare corectă. Ținând cont că în cazul pronumelui și al verbului există cunoștințe care se însușesc abia în clasa a IV-a, am realizat câte două planșe. Spre exemplu,  dacă pe planșa pentru verb în clasa a III-a vorbim doar de număr, pe planșa clasei a IV-a vom găsi elemente precum persoana și timpul.

În arhivă veți găsi 6 planșe pentru părțile de vorbire (substantive, adjective, pronume și verb – clasa a III-a, pronume și verb- clasa a IV-a). Planșele sunt realizate la dimensiune A3, dar ele sunt vizibile și la dimensiune A4. Prin urmare, pot fi imprimate la ambele dimensiuni.