Vă prezint câteva fișe cu tema Cine sunt eu?, fișe care pot fi folosite la lecțiile despre autocunoaștere, pentru prezentarea unor trăsături personale elementare .
Cine sunt eu? – fișe de lucru
Fiind clasa ștrumfilor, am ales aceste imagini pe baza cărora elevii își vor nota numele, câteva însușiri sufletești și vor realiza un autoportret (trăsături fizice).
După realizarea sarcinilor, fișele au fost expuse la tablă și am realizat turul galeriei. A fost un bun exercițiu de intercunoaștere în care copiii au aflat lucruri noi despre colegii lor.
La cel de-al doilea model, elevii vor avea de menționat numele și vârsta și, de asemenea, își vor desena chipul.
Joc didactic
O altă fișă poate fi folosită la tema ”Ce pot eu să fac?”, ca suport pentru jocul didactic ”Bingo!”. Jocul se desfășoară astfel: la semnalul învățătoarei elevii pornesc prin clasă cu fișa primită și întreabă pe câte un coleg dacă poate să facă una dintre activitățile sugerate de imagini. Dacă acel copil răspunde afirmativ, i se notează numele în dreptul imaginii. Primul elev care reușește să găsească câte un nume pentru fiecare activitate strigă BINGO!
O altă idee care poate fi folosită la o lecție de autocunoaștere (și intercunoaștere, în același timp) este fișa ”Despre mine” pe care noi am folosit-o și la matematică și explorarea mediului. În centrul fișei se află un cerc în care copilul își va desena chipul. În jurul cercului se află câteva casete în care copiii vor completa informații despre ei (nume, vârstă, data nașterii, numărul membrilor familiei, numărul de prieteni, numărul pe care îl poartă la pantofi etc). Toate răspunsurile sunt exprimate în numere.
Întrucât noi am îmbinat matematica cu auto și intercunoașterea, am cerut copiilor să creeze exerciții de adunare și scădere ale căror rezultate să fie numerele corespunzătoare casetelor, dar fără a indica și rezultatele. Acestea au fost scrise de către colegii de bancă. A fost un exercițiu excelent prin care copiii au oferit informații despre sine (si cu această ocazie am constatat că mai sunt lucruri de învățat) sau au primit informații despre colegii lor. Bineînțeles că au existat și momente amuzante când, spre exemplu, s-au descălțat pentru a vedea ce număr poartă la pantofi. Fișa poate fi descărcată de aici: http://clasamea.eu/adunarea-si-scaderea/.