După ce am realizat planșele pentru geometrie atașând figurilor și corpurilor geometrice chipuri și mânuțe, m-am gândit că ar fi interesant să am și un set de semne de punctuație haioase. Mi-am și imaginat câteva situații în care am putea să ne jucăm și să ne împrietenim cu ele astfel încât să le utilizăm corect.
Semne de punctuație haioase
În clasa I am învățat punctul, semnul întrebării și linia de dialog. Bineînțeles că cei mici cunoșteau și semnul exclamării pe care l-au văzut ca simbol de atâtea ori în jurul lor. Oricum, în clasa a II-a vine și rândul său, alături de virgulă și două puncte. Pentru toate aceste semne de punctuație am realizat deja un set de planșe care conțin exemple și reguli de utilizare. Planșele pot fi descărcate de aici.
Semnele de punctuație haioase arată ca în imaginea de mai jos, iar în arhiva de la finalul articolului le găsiți pe fiecare separat.
Și aceste semne de punctuație pot fi afișate în clasă. Eu m-am gândit, însă, la câteva jocuri didactice în care ar putea fi folosite.
Spre exemplu, un joc ar fi acela în care putem folosi semnele pe cartonașe. Le cerem elevilor să alcătuiască propoziții la sfârșitul cărora să se afle un semn de punctuație indicat. Vom urmări intonația corespunzătoare dacă jocul se desfășoară oral. Tot în același scop putem să oferim noi o propoziție pe care copilul trebuie să o rostească adaptând intonația în funcție de semnul indicat.
Pot fi folosite în exerciții de completare a unor enunțuri lacunare, jocuri în care semnele de punctuație s-au amestecat și trebuie puse corect la locul lor. Chiar și în jocuri de rol în care semnele, însuflețite fiind, pot purta dialoguri.
De asemenea, imprimate la dimensiune mai mică, aceste semne de punctuație haioase pot fi lipite în caietele copiilor atunci când se învață un semn nou.
În arhivă găsiți semnele de punctuație haioase și colorate.