Harta textului literar audiat

Prima resursă educaÈ›ională deschisă creată de mine în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educaÈ›ie deschisă pentru toÈ›i” – CRED este un material realizat pe platforma de învățare Livresq. Este vorba despre harta textului literar audiat, o resursă pentru clasa a III-a, la disciplina Limba È™i literatura română. Resursa corespunde competenÈ›ei specifice 1.1 din programa È™colară: extragerea…

Să ne amintim de vară. Recapitulare inițială

Un fragment din textul „Să ne amintim de vară” de Octav Pancu-IaÈ™i este suportul pe care am creat o fișă de lucru ce poate fi utilizată la începutul clasei a III-a. Sarcinile de lucru vizează cunoÈ™tinÈ›ele dobândite în clasa a II-a, la Limba È™i literatura română. AÈ™adar, fiÈ™a de lucru poate fi un instrument în…

Scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”

Materialele prezentate în cele ce urmează au fost utilizate într-o lecÈ›ie în care am învățat să scriem corect cuvintele „săi” È™i „să-i”. Le voi descrie mai jos È™i pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Aceasta conÈ›ine o fișă de lipit în caiet È™i o prezentare powerpoint cu exerciÈ›ii. Împreună cu planÈ™a care…

Scrierea corectă a cuvintelor ”ia”/”i-a” și ”iau/”i-au”

De curând am avut o lecÈ›ie despre scrierea corectă a cuvintelor ia/i-a È™i iau/i-au. Cu regulile de scriere corectă a acestor cuvinte ne-am întâlnit È™i în clasa a III-a, dar întotdeauna este loc È™i timp pentru o reactualizare a lor. Textul studiat a fost punctul de plecare pentru observarea unor situaÈ›ii în care se folosesc…

Jocul substantivelor

Jocul substantivelor nu e chiar un joc, ci, mai degrabă, modalitatea pe care am ales-o pentru reactualizarea substantivului în clasa a IV-a. Anul trecut am învățat să recunoaÈ™tem această parte de vorbire pornind de la definiÈ›ia sa sau prin alte moduri (numărare, însoÈ›irea substantivului de cuvinte precum acest/aceasta, toÈ›i/toate). Am învățat despre felul, numărul È™i…

Cartea poștală

A sosit momentul să vorbim la Limba È™i literatura română È™i despre cartea poÈ™tală. În arhiva de la finalul articolului am introdus materialele pe care le-am folosit în această lecÈ›ie. Este vorba despre o prezentare powerpoint, un model de carte poÈ™tală È™i o fișă cu informaÈ›ii despre aceasta. Ce este cartea poÈ™tală? Elementele unei cărÈ›i…

Despre vacanța de primăvară să povestim

AÈ™a cum ne-am obiÈ™nuit deja, la întoarcerea din vacanță, povestim despre vacanÈ›a care tocmai s-a încheiat. De data aceasta, vom vorbi despre vacanÈ›a de primăvară care, cu siguranță, a lăsat în urmă amintiri plăcute È™i evenimente pe care copiii le vor prezenta în activitățile de comunicare orală È™i scrisă pe care le-am pregătit. AÈ™adar, ne…

Mozaicul semnelor de punctuație

LecÈ›ia noastră de consolidare È™i aprofundare a cunoÈ™tinÈ›elor referitoare la semnele de punctuaÈ›ie a pornit de la metoda pentru dezvoltare a gândirii critice ”Mozaic”. Ne-am jucat cu semnele de punctuaÈ›ie È™i am reuÈ™it să îmbinăm cunoÈ™tinÈ›ele È™i să le aplicăm ca niÈ™te artiÈ™ti în tehnica mozaicului. Iată două motive pentru care activitatea noastră s-a numit…

Verbul. Șotron…cu verbe

Verbul este ultima parte de vorbire studiată în clasa a III-a. Am făcut multe È™i variate exerciÈ›ii de recunoaÈ™tere a cuvintelor care exprimă starea, acÈ›iunea sau existenÈ›a È™i de precizare a numărului acestora. Am făcut aceste lucruri utilizând diverse materiale – imagini, texte, fiÈ™e de lucru, am creat o poveste a verbului, ne-am jucat. Câteva…

Scrierea corectă a cuvintelor „neam” și „ne-am”

Momentul ortografic al acestei săptămâni este scrierea corectă a cuvintelor „neam” È™i ne-am”. Pentru această lecÈ›ie am pregătit o prezentare powerpoint È™i o fișă de lucru. Materialele pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Scrierea corectă a cuvintelor „neam” È™i „ne-am”. Cum scriem corect? La ora anterioară de limba È™i literatura română am…

Prezentarea conținutului textului în mod creativ

Povestirea integrală sau a unui fragment face parte din suita activităților dedicate înÈ›elegerii È™i aprofundării conÈ›inutului unui text literar narativ. Este un exerciÈ›iu esenÈ›ial pentru dezvoltarea competenÈ›elor de comunicare orală sau scrisă. La început, când textele sunt mai scurte, tendinÈ›a copiilor este de a prezenta conÈ›inutul textului redându-l din memorie, chiar cu dialoguri. Treptat, prin…

„Pentru tine, primăvară!” de Otilia Cazimir

Anul acesta, vom discuta despre anotimpul primăvara având ca text-suport poezia ”Pentru tine, primăvară!” de Otilia Cazimir. Este un text accesibil copiilor, cu un mesaj uÈ™or de descifrat È™i fără a pune probleme de înÈ›elegere a cuvintelor. Prin urmare, aceste lucruri îmi permit ca sarcinile de lucru pregătite să acopere aspecte din toate domeniile de…

Pronumele personal. Fișe de lucru

Pentru lecÈ›iile în care vom vorbi despre pronumele personal am pregătit câteva fiÈ™e de lucru ce pot fi utilizate începând chiar de la prima întâlnire cu această parte de vorbire. Pentru structurarea noilor cunoÈ™tinÈ›e avem o fișă cu un roboÈ›el, iar pentru fixare È™i consolidare alte patru fiÈ™e cu exerciÈ›ii diverse. De asemenea, am utilizat…

Scrierea corectă a cuvintelor „nea” și „ne-a”

Pentru scrierea corectă a cuvintelor „nea” È™i „ne-a” am pregătit un material care are ca protagonist un om de…nea. Este vorba despre o fișă de lucru ce poate fi folosită pe parcursul întregii lecÈ›ii, pornind de la momentul captării atenÈ›iei până la fixarea cunoÈ™tinÈ›elor. Și nu ne oprim aici. FiÈ™a se va transforma într-un om…

„Revedere” de Mihai Eminescu

În articolul precedent am prezentat câteva materiale ce pot fi folosite cu ocazia unei activități dedicate poetului Mihai Eminescu. Este vorba despre o prezentare powerpoint cu date bibliografice însoÈ›ite de imagini È™i versuri. Alt material este un poster de dimensiune mare cu imaginea unui copac. În prezentarea powerpoint există un fiÈ™ier audio cu poezia „Revedere”…

15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale. Mihai Eminescu

Prima săptămână de È™coală a lunii ianuarie ne aduce o zi specială, 15 Ianuarie – Ziua Culturii NaÈ›ionale, ziua în care, prin diverse activități, marcăm un moment aniversar, naÈ™terea poetului Mihai Eminescu. Anul trecut, la clasa a II-a, am ales poezia ”Somnoroase păsărele” È™i am prezentat într-un articol câteva idei È™i materialele necesare realizării unei…