Vrăjitorul din Oz. Activități de lectură

Am povestit într-un articol anterior despre primele activități pe care le-am desfășurat cu elevii atunci când am început să citim „Vrăjitorul din Oz”, de L. Frank Baum. Mai exact, am prezentat etapa de prelectură cu câteva idei pe care le-am aplicat. Materialul ce însoțește acest articol conține exerciții care pot însoți activitatea de lectură, în…

Vrăjitorul din Oz. Prelectură și fișe de lucru

În modulul care tocmai s-a încheiat, pe parcursul a mai multor săptămâni, am citit „Vrăjitorul din Oz”, de L. Frank Baum.Am considerat că este o carte potrivită pentru elevii clasei a III-a, o carte care n-ar trebui să lipsească de pe lista de lecturi la ciclul primar. Așadar, am alocat o perioadă de timp destul…

Baba-Iarna face pozne. Cauze și efecte…în natură

Suntem în primele zile ale lunii martie și privim cu entuziasm schimbările din natură care anunță sosirea primăverii. În mod firesc, la Limba și literatura română am studia un text cu tematica noului anotimp. Ținând cont însă de capriciile vremii și de lecțiile planificate pentru prima zi a săptămânii, am ales un alt text. Mai…

Ștafeta substantivelor

Jocul didactic „Ștafeta substantivelor” a fost contextul și pretextul pentru încă o lecție de recapitulare a cunoștințelor despre substantiv. Pe parcursul activității am folosit și câteva materiale pe care le puteți descărca accesând link-ul de la finalul articolului. Recapitularea substantivului a început în lecția anterioară, având ca temă substantivele vacanței de iarnă. Copiii au fost…

Substantivele vacanței de iarnă

Începem luna ianuarie și un nou modul cu o lecție de recapitulare la Limba și literatura română. Fiind prima oră după vacanța de iarnă, pe lângă recapitularea a ceea ce am învățat în modulul anterior, vom trece în revistă și momentele plăcute petrecute cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Așadar, în prim plan vor fi substantivele…vacanței…

Numărul substantivului

Mi-am propus să completez seria materialelelor pentru părțile de vorbire, materiale care se regăsesc pe site și pe care le-am utilizat la seria anterioară de copii. Zilele acestea am început să învățăm despre substantiv. Pentru intuirea acestei părți de vorbire am utilizat materialul de aici. Pentru numărul substantivului nu am avut un material pe site,…

Exerciții de despărțire în silabe la capăt de rând

La clasa a III-a, programa de Limba și literatura română prevede formarea competenței de aplicare a regulilor de despărțire în silabe la capăt de rând. Pentru inspirație, un alt material pe această temă se găsește pe site aici.În cadrul proiectului CRED, în anul 2021, am creat o resursă educațională deschisă ce conține exerciții de despărțire…

Harta textului literar audiat

Prima resursă educațională deschisă creată de mine în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – CRED este un material realizat pe platforma de învățare Livresq. Este vorba despre harta textului literar audiat, o resursă pentru clasa a III-a, la disciplina Limba și literatura română. Resursa corespunde competenței specifice 1.1 din programa școlară: extragerea…

Să ne amintim de vară. Recapitulare inițială

Un fragment din textul „Să ne amintim de vară” de Octav Pancu-Iași este suportul pe care am creat o fișă de lucru ce poate fi utilizată la începutul clasei a III-a. Sarcinile de lucru vizează cunoștințele dobândite în clasa a II-a, la Limba și literatura română. Așadar, fișa de lucru poate fi un instrument în…

Scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”

Materialele prezentate în cele ce urmează au fost utilizate într-o lecție în care am învățat să scriem corect cuvintele „săi” și „să-i”. Le voi descrie mai jos și pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Aceasta conține o fișă de lipit în caiet și o prezentare powerpoint cu exerciții. Împreună cu planșa care…

Jocul substantivelor

Jocul substantivelor nu e chiar un joc, ci, mai degrabă, modalitatea pe care am ales-o pentru reactualizarea substantivului în clasa a IV-a. Anul trecut am învățat să recunoaștem această parte de vorbire pornind de la definiția sa sau prin alte moduri (numărare, însoțirea substantivului de cuvinte precum acest/aceasta, toți/toate). Am învățat despre felul, numărul și…

Cartea poștală

A sosit momentul să vorbim la Limba și literatura română și despre cartea poștală. În arhiva de la finalul articolului am introdus materialele pe care le-am folosit în această lecție. Este vorba despre o prezentare powerpoint, un model de carte poștală și o fișă cu informații despre aceasta. Ce este cartea poștală? Elementele unei cărți…

Despre vacanța de primăvară să povestim

Așa cum ne-am obișnuit deja, la întoarcerea din vacanță, povestim despre vacanța care tocmai s-a încheiat. De data aceasta, vom vorbi despre vacanța de primăvară care, cu siguranță, a lăsat în urmă amintiri plăcute și evenimente pe care copiii le vor prezenta în activitățile de comunicare orală și scrisă pe care le-am pregătit. Așadar, ne…

Mozaicul semnelor de punctuație

Lecția noastră de consolidare și aprofundare a cunoștințelor referitoare la semnele de punctuație a pornit de la metoda pentru dezvoltare a gândirii critice ”Mozaic”. Ne-am jucat cu semnele de punctuație și am reușit să îmbinăm cunoștințele și să le aplicăm ca niște artiști în tehnica mozaicului. Iată două motive pentru care activitatea noastră s-a numit…

Verbul. Șotron…cu verbe

Verbul este ultima parte de vorbire studiată în clasa a III-a. Am făcut multe și variate exerciții de recunoaștere a cuvintelor care exprimă starea, acțiunea sau existența și de precizare a numărului acestora. Am făcut aceste lucruri utilizând diverse materiale – imagini, texte, fișe de lucru, am creat o poveste a verbului, ne-am jucat. Câteva…