Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Fișă de lectură. Ce am citit în vacanța de vară?

Din seria activităților de început de an școlar face parte și cea descrisă în cele ce urmează. Este o activitate în care discutăm despre lectura din vacanța de vară, dar și despre ceea ce vom citi în clasa a II-a. Ca material de lucru am pregătit o fișă de lectură.

Ce am citit în vacanța de vară? Fișă de lectură.

Fișă de lectură

Scopul acestei activități nu este de a verifica ce s-a citit în vacanța de vară. La finalul clasei întâi copiii au primit câteva sugestii și recomandări pentru lectură, urmând ca fiecare să citească ce și cât dorește. Uneori, o listă obligatorie de lecturi poate avea efectul invers față de cel dorit. Un text care depășește abilitățile de citit ale unui copil sau nu intră în sfera intereselor sale poate înăbuși din fașă primele încercări de a pătrunde în universul cărților.

Fișa de lectură cuprinde câteva sarcini referitoare la una dintre lecturile parcurse în vacanța de vară. Am preferat termenul generic ”lectură” deoarece unii copii au reușit să citească texte lungi, chiar mici romane , în timp ce alții s-au oprit asupra poveștilor mai scurte, însoțite de imagini.

Pe fișă copiii vor nota titlul și autorul, vor desena coperta cărții, vor nota câteva informații despre personajul preferat. De asemenea, vor descrie în 2-3 propoziții o scenă preferată din text sau o vor reprezenta prin desen. Ultima sarcină de lucru de pe fișă cere copiilor să evalueze lectura descrisă mai sus. În funcție de cât de mult le-a plăcut textul, ei vor colora steluțele desenate. Cinci stele indică faptul că lectura a fost extraordinară.

Vom profita de aceste ”recenzii” ale copiilor pentru a include în lista de lecturi recomandate pentru clasa a II-a textele pe care ei le-au considerat ca fiind atractive. Faptul că o lectură vine la recomandarea unui coleg de clasă poate avea mai mult succes și mai multe șanse de a fi citită decât un text scris pe o listă primită de la școală.
Pentru că fișa poate fi folosită și cu alte ocazii în arhiva de la finalul articolului am postat și varianta editabilă a acesteia.

Îmi place să citesc. Citesc pentru că îmi place. Bingo!

Bingo!

Deși pare un joc, ”Bingo!„ este de fapt un proiect pe termen mai lung în parteneriat cu părinții copiilor pentru stimularea gustului pentru lectură. Pe o perioadă determinată, în ordinea aleasă de copii, fiecare dintre aceștia va trebui să parcurgă toate sarcinile scrise pe fișă. După îndeplinirea unei sarcini copiii vor colora căsuța respectivă. ”Jocul” se consideră încheiat atunci când au fost colorate toate căsuțele.

Pe parcursul perioadei destinate jocului copiii vor aduce fișele la școală pentru a împărtăși cu colegii lor progresul făcut. Sper să fie o modalitate utilă, eficientă și plăcută de a-i provoca pe copii să citească și, totodată, o ocazie oferită părinților de a se implica activ, de a sădi în sufletul propriului copil dorința de a citi.

Dacă activitatea va avea succesul dorit, ea va continua prin intermediul unei fișe asemănătoare, dar cu sarcini diferite. Un alt model de fișă de lectură, fișă folosită la clasa I, poate fi descărcat de aici. Pentru imprimare de calitate, fișele prezentate  pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Tot aici veți găsi fișa de lectură în format editabil (word).