Litera G. Proverbe românești.
Pentru predarea literei G mare de tipar/de mână am pregătit câteva activități care să îmbine învățarea literei noi cu tema prezentată în manual – proverbe românești. Iată câteva idei pentru această lecție.
Recunoașterea literei noi pe diferite suporturi
Pentru captarea atenției poate fi prezentată poezia scrisă pe fișa de lucru de la finalul articolului, urmând recunoașterea și încercuirea literei G, reamintirea situațiilor în care se utilizează majuscula, exemple de cuvinte care se scriu cu litera G. Se afișează la tablă (unul sub altul) patru nume de copii scrise pe cartoane de culori diferite: Gabriel, Gruia, Gabriela, Gloria. Numele sunt cele din abecedar.
Litera G – Scrierea literei de mană și transcrierea numelor de pe tablă.
Despre proverbe
Întrucât manualul nu oferă un text-suport, am creat o scurtă povestioară. Conținutul ei are legătură cu imaginea din manual și cu proverbele ce urmează a fi discutate (mi se pare inutilă învățarea mecanică unor proverbe fără a avea o situație care exemplifică și explică sensul acestora). Am încercat să imaginez situații potrivite proverbelor pentru a ușura înțelegerea tâlcului acestora.
Pe parcursul lecturii, copiii vor completa unele propoziții (e vorba despre proverbe). Textul poate fi găsit în documentul word de mai jos.
Comunicare orală
– Formulare de răspunsuri la întrebări referitoare la conținutul textului;
– Explicarea cuvântului ”proverb”.
Imaginarea unei situații potrivite proverbului de la finalul textului
Joc didactic:
Ordonează cuvintele pentru a obține proverbele pe care le-au spus copiii.
Cuvintele vor fi scrise pe cartonașe, acestea având culoarea corespunzătoare numelui fiecărui copil. În dreptul fiecărui nume vor fi afișate cuvinte provenind de la toate cele patru proverbe. Copiii vor ordona cuvintele fiecărui proverb în dreptul numelui personajului care a rostit proverbul:
Gabriel – Graba strică treaba.
Gabriela – Buturuga mică răstoarnă carul mare.
Gloria – Gura păcătosului adevăr grăiește.
Gruia – Gând la gând cu bucurie.
Prima imagine poate fi folosită ca fișă de lucru pe care copiii să o rezolve individual.
Transcrierea proverbelor în caiet.
Realizarea corespondenței între proverb și o imagine ce îl ilustrează (exercițiu din manual).
Textul ”Leneșul mai mult aleargă” adaptat după povestea lui Anton Pann poate fi recomandat ca lectură suplimentară sau citit în clasă. Textul conține cuvinte cu literele învățate până în acest moment.
Această fișă poate fi utilizată pentru recunoașterea literei G în cuvinte și pentru scrierea literei de mână.
În documentul de mai jos găsiți textul-suport, cartonașele cu numele copiilor și proverbele, textul ”Leneșul mai mult aleargă”.