Ca de fiecare dată, una dintre activitățile propuse pentru prima zi de școală va fi prezentarea unei cărți citite în vacanță, înțelegând prin carte fie un text de dimensiuni mai mari, fie texte mai scurte. Alegerea le-a aparținut copiilor. Scopul acestei activități nu este verificarea, ci împărtășirea experiențelor în urma cărților citite. Activitatea va consta în scurta prezentare orală a acestora pe baza unei fișe de lectură. Fișele vor fi ulterior afișate în clasă ca recomandări de lectură. De asemenea, în urma prezentărilor/recenziilor, copiii vor fi încurajați să facă schimb de cărți.
Fișe de lectură. Prezentarea cărții citite
Fișa de care avem nevoie trebuie să facă un pic de reclamă cărții, să îl ajute pe cel care o prezintă să îi convingă pe colegi că este o carte care merită să fie citită. Prin urmare, ne interesează datele despre carte (titlul, autor, ilustrator – nu prea vorbim de obicei de cei care dau culoare cărților, editura – în cazul în care sunt copii care doresc să își achiziționeze cartea). De asemenea, un desen cu coperta cărții poate fi de ajutor.
În partea a doua a fișei copiii vor enumera motivele pentru care recomandă această carte. Pot prezenta pe scurt conținutul, își pot exprima părerile, pot prezenta un personaj. Vor fi încurajați să își exprime sentimentele, trăirile, opiniile. Așa cum am spus, fișele pot fi afișate în clasă pentru o perioadă de timp sau pot fi afișate pe rând. Pe baza lor, copiii își pot întocmi singuri o listă de lecturi.
Fișe de lectură. Alte modele
Pornind de la această fișă, m-am gândit că ar fi util să am la îndemână câteva modele pentru perioada următoare. Am dorit să fie și ușor diferite și așa au luat naștere încă cinci modele de fișe de lectură, fișe realizate pentru texte narative. Elementele comune tuturor sunt cele legate de titlu, autor, personaje, acțiune. Apar, de asemenea, rubrici pentru notarea învățăturii (moralei) textului, pentru impresii, păreri despre text, pentru realizarea unui desen.
Două dintre ele îi provoacă pe copii la exerciții de scriere imaginativă. Am introdus în aceste fișe jurnalul dublu, scheletul de recenzie, interviul cu autorul.
Cele șase fișe de lectură sunt cuprinse în documentul ce poate fi descărcat de la link-ul de mai jos. Opțiunea pentru o anumită fișă va ține cont de felul textului, de dimensiunea acestuia, de vârsta și de deprinderile copiilor.
Pe site veți găsi și alte materiale dedicate activităților de lectură:
-Ce și cât am citit
-Panoul de lectură
-Fișă de lectură în format editabil
-Universul textului pe o coală