Clasa a patra Limba și literatura română clasa a patra

Atenție la capcane! Un joc pentru recapitularea părților de vorbire

„Atenție la capcane!” este un joc prin intermediul căruia mi-am propus să recapitulăm părțile de vorbire învățate. Este o provocare adresată elevilor de clasa IV-a, în momentul în care aceștia au un bagaj de cunoștințe despre substantiv, adjectiv și acordul acestuia cu substantivul pe care îl determină, pronume, verb (inclusiv timpurile verbului).
Pretextul jocului este misiunea unui detectiv care, parcurgând un drum presărat cu diferite părți de vorbire, trebuie să ajungă la finalul acestuia, ferindu-se de capcanele pe care le va întâlni în cale. În jocul nostru, capcanele sunt reprezentate de verbele scrise pe planșa de joc.

Așadar, cu atenție la capcane, intrând în pielea personajului sau fiind ajutor de detectiv, copilul trebuie să identifice corect fiecare parte vorbire pe care o întâlnește în drumul său. Acolo unde a întâlnit o capcană, adică o casetă care conține un verb, trebuie să se oprească și să coloreze respectiva casetă. În felul acesta toate capcanele vor fi marcate corespunzător și detectivul nu va avea nicio problemă să ajungă la capătul drumului, îndeplinindu-și misiunea cu succes.

Atenție la capcane! Descrierea jocului

atenție la capcane

Este un joc care se poate desfășura individual, în perechi sau în grupuri mici. Numărul de cuvinte permite gruparea copiilor câte 2, câte 3, câte 4, câte 5 sau câte 6, fiecăruia revenindu-i același număr de cuvinte. Jocul se poate desfășura și frontal, cu întreaga clasă.
Indiferent de forma de organizare aleasă, este nevoie de o planșă de joc. Aceasta se regăsește în documentul de la finalul articolului. Ea va fi imprimată (color sau alb-negru), câte una pentru fiecare copil/echipă/grup. Planșa conține 60 de cuvinte. Găsim substantive comune și proprii, adjective, pronume personale și de politețe. Bineînțeles că nu lipsesc verbele. Acestea sunt la timpuri, persoane și numere diferite. Jocul începe de la start, se parcurge tot traseul, la final găsind un cuvânt de felicitare.
În cazul în care sunt mai mulți jucători, fiecare va analiza câte un cuvânt atunci când îi vine rândul. Ceilalți jucători oferă feedback și ajutor, dacă este nevoie. Greșelile pot fi penalizate cu pedepse amuzante. Dacă jocul capătă forma unui concurs, atunci fiecare răspuns corect primește un punct, pentru fiecare greșeală se scade un punct. Câștigă cel care acumulează la final cele mai multe puncte.

Aventura continuă

Activitatea de recapitulare a părților de vorbire va continua cu noi provocări pornind de la ideea că un detectiv iscusit reușește să îndeplinească sarcini mai complexe și mai complicate. Facem un pas înainte și trecem de la recunoașterea părților de vorbire la selectarea acestora în baza unor criterii date. În acest scop, am conceput o fișă de lucru cu șase exerciții ale căror cerințe se referă la cuvintele scrise pe planșa de joc.
Începem cu verbele. Detectivii sunt provocați să selecteze doar verbele care sunt la numărul plural și să precizeze la ce timp sunt acestea. A doua sarcină constă în enumerarea verbelor la persoana a III-a, numărul singular.
Pentru substantiv avem două exerciții. Primul le cere copiilor să identifice substantivele proprii. Cel de-al doilea constă în găsirea substantivelor comune la genul masculin. În cazul adjectivelor sarcina de lucru constă în potrivirea acestora cu substantive corespunzătoare, având în vedere acordul adjectivului cu substantivul. Pronumelui i-am alocat ultimul exercițiu. Copiii trebuie să selecteze pronumele personale și să le scrie pe spațiul indicat.

Ideea acestui joc poate fi aplicată la orice disciplină, chiar la orice clasă și poate fi o modalitate plăcută de a exersa anumite competențe sau de a recapitula cunoștințe. Tema prezentată a fost legată de părțile de vorbire, dar, la fel de bine, pot fi introduse litere, numere, operații matematice. Ne putem juca cu noțiuni din domeniul istorie, geografiei, științelor naturii. Puteți crea un joc propriu editând planșa de joc (pe care o găsiți în arhiva de mai jos) în ppt sau în word. Indiferent de subiect, atenție la capcane!