Clasa a patra Istorie și geografie Limba și literatura română clasa a patra

Delta Dunării. Proiect

Continuăm lecțiile de acasă cu realizarea unui proiect cu titlul Delta Dunării. Am ales această temă pentru că despre Delta Dunării am început să vorbim la școală în ultima lecție de Geografie. În plus, manualul de Limba și literatura română, la lecția despre realizarea unui proiect, vine exact cu acest subiect. Varianta de a lucra un proiect pe această temă mi s-a părut mai eficientă din mai multe considerente.

În primul rând, între a transcrie niște informații din manual pe caiet și a porni cunoașterea, înțelegerea, asimilarea acestora printr-un proiect, e clar că varianta din urmă aduce mult mai multe plusuri pentru ceea ce presupune învățare activă, învățare cu sens, învățare de durată.

Un alt argument este acela al competențelor de exersat prin realizarea acestui proiect, competențe specifice geografiei, limbii și literaturii române, artelor vizuale și abilităților practice, toate ducând la formarea competenței de a învăța să înveți.

Nu în ultimul rând, proiectul este o activitate la care copiii lucrează cu plăcere și cu interes. Pentru că elevii mei sunt deja familiarizați cu lapbook-ul, proiectul lor va fi prezentat în această variantă.
Și, ca să facem lucrurile ca la carte, sarcina de lucru vine însoțită de pașii de urmat în realizarea proiectului.

Delta Dunării. Sprijin în realizarea proiectului

Mai mult decât a lansa o temă de realizat acasă, le-am oferit copiilor câteva puncte de sprijin, mai precis etapele ce vor fi parcurse, de la informare/documentare până la evaluarea/autoevaluarea proiectului. Acestea se regăsesc în planul de lucru din documentul atașat la finalul articolului. Am atașat și varianta editabilă a acestui plan pentru a permite modificările necesare.
Înainte de a se apuca de lucru, copiii sunt anunțați ce vor face, ce vor învăța pe parcursul activității, cum vor face, ce materiale, resurse sunt necesare, cum vor ști dacă au reușit, timpul pentru realizarea proiectului. Iată cum am conceput planul de lucru.

Pasul 1. Mă informez

Etapa de documentare se va realiza având la îndemână materialele pe care copiii le au acasă. Sursele de informare sunt manualele pe care lucrăm la clasă. La Geografie este vorba despre manualul editurii Art, partea a II-a, iar la Limba și literatura română avem manualul editurii Intuitext, tot partea a II-a. Găsiți variantele digitale ale acestora la adresa www.manuale.edu.ro. De asemenea, copiii vor consulta dicționarul pentru explicarea sensului unor cuvinte (dacă este cazul) și vor avea nevoie de harta fizică a țării. Am indicat și două filme de pe youtube: ”PitiClic în Delta Dunării” și ”8 lucruri interesante despre Delta Dunării”. Am recomandat și cărți, reviste, enciclopedii pe care le au acasă.

Pasul 2. Extrag, grupez și notez informațiile

După activitatea de cunoaștere și înțelegere a informațiilor, conceptelor, copiii trec la nivelul următor. Acum analizează, fac corelații între concepte, selectează, sintetizează. Au primit în planul de lucru categoriile în care vor încadra informațiile și indicații privind organizarea acestora în scris. La finalul documentului au modele de organizatori grafici pe care să noteze informațiile sau îi pot concepe singuri așa cum au mai făcut și altă dată.

Pasul 3. Caut imagini potrivite sau realizez desene.

În măsura în care este posibil, lapbookul va conține și imagini sau desene realizate de copii. Aici am făcut câteva recomandări privind conținutul și dimensiunea acestora.

Pasul 4. Realizez lapbook-ul

Deși copiii mei știu ce este acela un lapbook și cum se realizează, am specificat totuși materialele necesare și modul de lucru. Am atașat chiar și o imagine, sper eu, sugestivă. Am descris în detaliu fiecare acțiune cu sfaturi, sugestii, recomandări, fără a le îngrădi imaginația totuși.

Pasul 5. Mă autoevaluez și…îmbunătățesc, corectez

Copiii îmbunătățesc și corectează eventualele greșeli dacă, în urma autoevaluării, ei consideră că este nevoie. Autoevaluarea se face în baza grilei date. Criteriile au în vedere calitatea și cantitatea informațiilor, a imaginilor/ desenelor, aspectul organizat, forma îngrijită. Sunt descrise în termeni accesibili și ușor de urmărit de către copii. Pentru fiecare criteriu am indicat prin emoticoane nivelul de performanță atins.

Ar mai urma etapa de prezentare a proiectului. Nu am inclus-o în document, dar ea se va desfăsura cumva, în funcție de condițiile din acest moment. Vom găsi o soluție pentru prezentarea acestor proiecte într-un mod satisfăcător pentru copii, desigur. Nu îi pot priva de plăcerea de a împărtăși cu colegii lor și cu mine rezultatele muncii lor.