Iată-ne ajunși la lecțiile în care vom învăța numărul și cifra 5, în unitatea tematică ”Plecarea rățuștelor” pe parcursul căreia la Comunicare în limba română vom învăța sunetul r și literele r, R. O fișă pentru acestea poate fi descărcată de aici.
Așadar, împreună cu cele cinci rățuște din auxiliarul nostru și cu ajutorul fișei de lucru pe care urmează să o prezint, ne vom familiariza cu numărul și cifra 5 și vom rezolva câteva exerciții.
Fișa propusă poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului, în variantă color sau alb-negru. Ea este concepută pe aceeași structură utilizată și în cazul fișelor pentru numerele de la 1 la 4. Cuprinde cele patru secțiuni, câte una pentru fiecare lecție de matematică. Fiind în scenariul roșu, acestea nu vor mai putea fi lipite în caietele copiilor, de aceea, în aceste condiții, vom utiliza fișa integral, într-o lecție de consolidare.
Numărul și cifra 5. Prima secțiune
Prima secțiune a fișei cuprinde elementele cu care copiii s-au obișnuit deja. Prezentarea cifrei însoțită de imaginea mâinii și de cele 10 cerculețe este deja un tipar ce se repetă de la o fișă la alta. Aici, copiii vor colora 5 din cele 10 cerculețe.
În dreapta, o sarcină asemănătoare. Vor fi colorate cinci rățuște, accentul fiind pus pe numărarea de la 1 la 5.
Exerciții grafice
Continuăm cu câteva exerciții grafice realizate pe pătrățele cu o dimensiune mai mare decât cea din caietul de matematică. Este vorba despre trasarea unor linii respectând modelul oferit. Fiecare construcție este formată, bineînțeles din câte cinci linii dispuse vertical, orizontal sau oblic. Modelele se vor repeta de câte ori permite spațiul de scris. Provocarea poate fi mai mare dacă le cerem copiilor să reproducă modelele fără a ridica creionul de pe hârtie.
Numărul și cifra 5. Exersăm
Partea din dreapta a fișei ne aduce câteva exerciții pentru numărul și cifra 5. Primul dintre ele constă în scrierea cifrei 5 pe rețeaua de pătrățele. Copiii vor completa cele trei rânduri date.
Urmează un exercițiu de descompunere a numărului 5 în două numere mai mici. Am ales piesele de Lego deoarece imaginea sugerează operația de descompunere. Numărul 5 este scris pe o piesă care se potrivește celor două piese de dedesubt. Patru posibilități avem la acest moment: 1 și 4, 4 și 1, 2 și 3, 3 și 2. Chiar dacă învățăm online, putem apela la piese de Lego pentru a le explica celor mici compunerea/descompunerea numerelor.
În continuare trecem la scrierea șirurilor de numere în ordine crescătoare și descrescătoare. Pentru aceasta copiii au la dispoziție șirurile ca model și spațiul de scris necesar. La următorul exercițiul, scrierea numerelor se va realiza fără model. Copiii vor completa șirurile cu numerele care lipsesc. Acestea vor fi scrise pe imaginile cu norișori.
Încheiem cu un exercițiu de comparare. Pe lentilele fiecărei perechi de ochelari este scris un număr. Se va colora lentila pe care apare numărul mai mare.