Clasa întâi Dezvoltare personală clasa întâi Proiectare didactică

”Vrei să fii prietenul meu?” de Eric Carle

Vrei să fii prietenul meu?

Tot pentru disciplina dezvoltare personală vă prezint astăzi un proiect de activitate didactică la clasa I, propus de doamna Mînecuță Elisabeta-Maria, profesor la Școala Gimnazială Nr. 27 ”Anatol Ghermanschi” Brașov.

Lecția abordează tema prieteniei pe baza textului Vrei să fii prietenul meu? de Eric Carle. Îi mulțumesc pe această cale, din nou, nu doar pentru acest material, ci pentru toate ideile minunate care ne-au inspirat de-a lungul acestui an școlar.

”Vrei să fii prietenul meu?” de Eric Carle – scurtă prezentare a proiectului de activitate

Vrei să fii prietenul meu?

Lecția abordează o temă de larg interes, prietenia, de aceea ideile prezentate pot fi utilizate și la alte clase, în diferite contexte. Pornind de la textul-suport ”Vrei să fii prietenul meu?” de Eric Carle , prin intermediul jocului didactic și raportându-se la propria experiență, copiii vor reuși:
– să răspundă corect și clar la întrebări privind conținutul povestirii audiate;
– să identifice personajele textului,  să enumere calitățile unui bun prieten;
– să argumenteze alegerea proverbului;
– să manifeste atitudine pozitivă față de colegi și de activitatea propriu-zisă;
– să mânuiascǎ corect materialele didactice (măști, palete),  instrumentele de scris;
– să execute mişcări sugerate de imagini, texte sau sarcini cerute de învăţătoare.

Este o lecție de predare-învățare, o activitate care integrează competențe din mai multe domenii: comunicare în limba română, muzică și mișcare, arte vizuale și abilități practice.

Competențele specifice disciplinei, vizate în lecție sunt:
– prezentarea unor trăsături personale elementare , în contexte variate;
– explorarea caracteristicilor necesare pentru a fi bun prieten;
– transmiterea unor mesaje verbale simple despre propriile experiențe de viață.

Strategia didactică se bazează pe utilizarea unor modele din povestiri sau din experiența proprie pentru analizarea regulilor și a relațiilor din cadrul grupului, pe metode și procedee activ-participative. Mijloacele didactice sunt și ele variate: calculator, videoproiector, geamantan mic, șoricel de pluș, măști de șoricel din carton, palete de carton roșii și verzi, planșă cu copacul prieteniei, șabloane de mere, carioci, ghem de lână, fișă de ieșire, planșă cu proverbele, buline colorate autocolante.

Activitatea se desfășoară frontal, individual sau în perechi. Evaluarea se realizează prin observație sistematică, evaluare formativă, aprecieri verbale.

Lecția are o durată de 50 minute, din care 45 minute activitatea propriu-zisă și 5 minute activități recreative.

Proiectul de lecție prezentat face parte din lucrarea ” Prodidact – Proiectare didactică – exemple de bune practici”, ISSN 2247 – 6490, realizată în cadrul proiectului județean cu același nume, desfășurat în anul școlar 2016-2017. Utilizarea acestuia se poate face doar cu menționarea numelui autoarei.