Clasa a patra Matematică pentru clasa a patra

Șotronul împărțirii

Capitolul despre împărțirea numerelor naturale va începe cu șotronul împărțirii. De această dată, șotronul nu este un joc didactic, ci un suport grafic pentru notarea noțiunilor, informațiilor cu care vom opera pe parcursul acestei unități de învățare. Practic, se dorește a fi o hartă conceptuală pe care o vom completa treptat, ori de câte ori lecțiile ne aduc noi cunoștințe. La fel de bine ea poate fi utilizată la finalul capitolului, în perioada de recapitulare, ca o sinteză a tot ceea ce s-a învățat despre împărțire pe parcursul lecțiilor.

Șotronul împărțirii. Elementele șotronului

În documentul de la finalul articolului, prima fișă prezintă șotronul completat, așa cum va arăta el la finalul unității de învățare. Ca structură, el conține cele șase dreptunghiuri și cercul împărțit în două semicercuri. Completarea se face de jos în sus, de la primul dreptunghi către cerc, așa cum se parcurge traseul în joc.

șotronul împărțirii

Am gândit utilizarea acestui material în două variante. Prima ar fi cea amintită mai sus, adică variantă gata completată, pe care copiii o pot atașa la portofoliu și pe care o pot consulta pe parcursul lecțiilor. De asemenea, ea poate fi suportul lecțiilor de recapitulare.

Eu prefer varianta în care fiecare element al fișei va fi utilizat atunci când lecția aduce în discuție noțiunile prezentate acolo. Astfel, șotronul ”va crește” cu fiecare nouă lecție și va fi finalizat în momentul în care am parcurs toate lecțiile dedicate împărțirii numerelor naturale. Așadar, în prima lecție vom rezerva o pagină în caiet pentru acest șotron. Vom reveni la ea ori de câte ori e cazul să atașăm un nou dreptunghi. Șotronul are dimensiunea A4 și se încadrează pe foaia unui caiet studențesc de matematică. Dacă folosiți caiete A5, șotronul poate fi construit pe o coală de carton, spre exemplu.

La rândul său, realizarea progresivă a șotronului se poate face în două moduri. În document apar două variante pentru fiecare element al șotronului. Există câte un dreptunghi care conține toate informațiile și un altul în care informațiile vor fi completate de către elevi. Alegerea depinde de modul în care ne construim demersul didactic. Fișa gata completată poate fi oferită copiilor la începutul lecției ca suport pentru învățare și exersare sau la final, ca sinteză a ceea ce s-a învățat pe parcursul lecției. Până la urmă depinde doar de strategia didactică aleasă. Din nou optez pentru a doua variantă, cea în care completarea fișei se va face împreună cu elevii pe parcursul lecției.

Ce conține fiecare element al șotronului?

Conținutul șotronului nu este altul decât cel al lecțiilor din manual. Prima lecție aduce în discuție operația de împărțire și cazurile speciale de împărțire. Nimic nou până aici, practic facem o reactualizare a cunoștințelor însușite în clasele anterioare. De aceea, chiar din prima lecție, șotronul nostru va primi primele trei dreptunghiuri. Pe primul dintre ele apare operația de împărțire însoțită de terminologia specifică.

A doua fișă vorbește despre cazurile speciale de împărțire, iar al treilea dreptunghi va fi completat cu alte cuvinte și expresii matematice specifice împărțirii. Putem folosi în această lecție și planșele didactice care prezintă terminologia matematică specifică împărțirii. Tot pe site o veți găsi și pe cea care vorbește despre cazurile speciale de împărțire.

În următoarea lecție discutăm despre împărțirea unei sume sau a unei diferențe la un număr și vom completa următoarele două dreptunghiuri. Pentru această lecție am pregătit și alte materiale ce vor putea fi descărcate.

Împărțirea cu rest

Va veni și rândul împărțirii cu rest căreia îi vom dedica mai multe lecții. Următorul dreptunghi prezintă teorema împărțirii cu rest, condiția restului și aflarea numărului necunoscut într-o împărțire cu rest. Sunt lucruri care nu se învață într-o singură lecție, așadar și dreptunghiul nostru va fi completat atunci când va fi cazul.

Ultimul element al șotronului este dedicat calculului în scris la împărțire, o acțiune care le dă de furcă multor copii. De aceea, pentru a îndulci un pic efortul și pentru a reține mai ușor pașii, am apelat la niște trucuri. Ideea desenului din partea stângă a cercului este preluată de pe pinterest. Copiii vor desena elementele omulețului fix în ordinea etapelor parcurse în calculul scris. Mai întâi vor desena ochii (două semne de împărțire), apoi nasul (semnul înmulțirii), gura (semnul scăderii). Urmează săgeata care ne spune că vom coborî următoarea cifră a deîmpărțitului.

În partea dreaptă avem o poezioară care ne ajută să reținem mai ușor etapele. Are 5 cuvinte, fiecare dintre ele începând cu prima literă a operației matematice implicate în calculul scris al împărțirii: întrebăm/împărțim, încercăm/înmulțim, socotim/scădem, chibzuim/coborâm, (și apoi) revenim/repetăm acțiunile anterioare.

Sub fiecare vers este detaliată și operația matematică ce trebuie efectuată. Cam acestea ar fi aspectele teoretice aduse în discuție în clasa a IV-a la împărțirea numerelor naturale. Evident că ele vor fi abordate pe baza exemplificărilor și învățate prin exersare. Mult, mult exercițiu, aș zice.