Prima lecție de geografie

M-am gândit în fel și chip cum să fac prima lecție de geografie la clasa a IV-a. Este o disciplină nouă pentru copii și manualul intră abrupt direct în primul conținut. Prin urmare, ca de fiecare dată, am încercat să îi familiarizez pe copii cu noua disciplină și cu manualul. Am și un mic material…

Delta Dunării. Proiect

Continuăm lecțiile de acasă cu realizarea unui proiect cu titlul Delta Dunării. Am ales această temă pentru că despre Delta Dunării am început să vorbim la școală în ultima lecție de Geografie. În plus, manualul de Limba și literatura română, la lecția despre realizarea unui proiect, vine exact cu acest subiect. Varianta de a lucra…

Strămoșii noștri

Lecția despre strămoșii noștri, dacii și romanii, s-a desfășurat oarecum asemănător cu cea în care am discutat despre greci. Am pornit de la un text-suport și imagini și am desprins informațiile esențiale pe care le-am notat apoi pe două fișe conform cerințelor de pe acestea. Demersul didactic a fost unul interdisciplinar, exersând competențe specifice mai…

Populație, așezări și activități ale oamenilor

Fie că vorbim de geografie, fie de istorie sau de științe ale naturii, cu fiecare lecție încerc să îi deprind pe copii cu tehnici de lucru cu cartea. Prin carte înțeleg textul științific ale cărui informații trebuie înțelese, extrase, organizate astfel încât învățarea să nu fie sinonimă cu memorarea mecanică a acestora. De aceea, fac…

Grecii

După lecțiile în care ne-am familiarizat cu primele noțiuni din domeniul istoriei a sosit momentul pe care copiii l-au așteptat cu nerăbdare: adevăratele lecții de istorie, acelea în care să afle cât mai multe lucruri despre înaintașii noștri. Și am început cu vechile popoare, mai precis cu grecii, deși în manual ordinea lecțiilor este un…

Punctele cardinale

Astăzi, la Geografie, am învățat punctele cardinale. A fost o lecție despre orizont, linia orizontului și punctele cardinale (și intercardinale). Primele două noțiuni au fost ușor de înțeles, mai ales că ”materialul didactic” este sub ochii noștri, este suficient doar să privim de jur împrejur și să descriem ceea am văzut. Au fost de folos…

Axa timpului

Axa timpului, alături de harta fizică a României, sunt materialele didactice care vor fi afișate în acest an școlar permanent în clasă. Le vom folosi oră de oră, prin urmare vor fi expuse în așa fel încât să fie un instrument de lucru la îndemâna copiilor. Axa timpului, un material util în lecțiile de istorie…