Operația de înmulțire va fi subiectul lecțiilor de matematică în perioada ce urmează. Am început acest capitol cu o reactualizare a cunoștințelor referitoare la terminologia matematică specifică înmulțirii și la proprietățile acesteia. Practic, am făcut o trecere în revistă a ceea ce am învățat în anii anteriori cu ajutorul materialelor pe care le voi prezenta în cele ce urmează.
Este vorba despre două fișe pe care le-am folosit simultan pe parcursul lecției, dar pe care le voi descrie pe rând. De asemenea, de un real folos au fost planșele didactice care se regăsesc și pe site. Una dintre ele prezintă operația de înmulțire și terminologia matematică specifică, cealaltă se referă la proprietățile înmulțirii. Tot pe site găsiți și alte materiale create în anii anteriori pe această temă.
Operația de înmulțire. Terminologie matematică
Așadar, la începutul lecției fiecare copil a primit câte două fișe: cea cu copăcelul (necompletat) și cea cu exerciții.
Fișa cu copăcelul este prezentată în documentul de la finalul articolului în două variante – completată și necompletată. Eu am optat pentru varianta ”blank” pentru că am dorit ca ”împodobirea” copăcelului cu cuvinte și expresii matematice specifice înmulțirii să se realizeze pe parcursul lecției.
Ne-am reamintit că înmulțirea este o adunare repetată de termeni egali, lucru pe care l-am și notat pe spațiul aflat la baza copăcelului. Pe trunchiul acestuia am desenat și noi semnul înmulțirii. Am apelat la planșa care prezintă această operație și am notat pe coroană primele cuvinte matematice: factori, produs, ori.
Pentru completarea celorlalte cuvinte/expresii matematice specifice am apelat la cea de a două fișă. Cu fiecare exercițiu rezolvat coroana copacului s-a îmbogățit, oferindu-ne la finalul lecției o imagine completă a terminologiei matematice specifice înmulțirii.
Proprietățile înmulțirii
Fișa păstrează într-o oarecare măsură formatul celei folosite pentru a evidenția proprietățile adunării. Am decupat-o și am lipit-o în caiete la marginea foii, astfel încât spațiul rămas liber pe foaia caietului de matematică (format A folosim) să fie folosit pentru rezolvare.
Ea conține nouă sarcini de lucru, primele patru făcând referire la proprietățile înmulțirii. Am dedus-o pe fiecare dintre ele pornind de la situații concrete, mai precis prin efectuarea exercițiilor date pe fișă. În dreapta fiecărui exercițiu, pe foaia caietului, am notat câteva informații despre fiecare proprietate (denumire, explicație în cuvinte). Dacă spațiul de scris este insuficient, se poate intra cu foarfeca pe liniile orizontale care despart exercițiile și se poate scrie pe spațiul caietului de sub sarcinile de lucru. Așa am procedat noi pentru primele două proprietăți.
Pentru momentul prezentării proprietăților înmulțirii se poate utiliza planșa despre care am vorbit la începutul articolului.
Fișa continuă cu încă 4 exerciții și o problemă. Pe măsură ce am citit cerințele și le-am descifrat, am notat pe coroana copacului cuvintele și expresiile matematice care indică operația de înmulțire.
Menționez faptul că pe fișă nu se regăsește și distributivitatea. Pentru această proprietate am alocat o oră separată. Pe site există un material ce vă poate inspira și poate fi descărcat de aici.