Clasa a doua Clasa întâi Dezvoltare personală clasa a doua Dezvoltare personală clasa întâi Managementul clasei Momente speciale

”Despre mine”. A doua zi de școală

Prima zi de școală este un moment special, emoționant, deopotrivă pentru copii și profesori. Este momentul bucuriei revederii, momentul unui nou început. Începând cu a doua zi de școală vom desfășura câteva activități  ce  au rolul de a face mai ușoară trecerea de la vacanță la școală, de a ne reacomoda unii cu alții, de  a ne cunoaște mai bine, de a stabili obiective, așteptări, dorințe legate de noul an școlar.  Vom începe, așadar, cu câteva jocuri de autocunoaștere pe care le-am reunit într-un material numit Despre mine.  Deși eu am planificat această activitate pentru o zi, ea poate fi desfășurată la fel de bine pe parcursul a trei zile diferite.

Materialele prezentate mai jos sunt realizate de mine, însă ideea mi-a venit vizitând  Science, blogul lui Steve Spangler,  scopul unui astfel de material fiind acolo rememorarea amintirilor din vacanța de vară.

Despre mine. ”Chipul meu”

Materialul este compus din trei fișe. Una reprezintă un chip de băiat, respectiv de fetiță. Aici, fiecare copil își va realiza autoportretul. Fișa poate fi folosită separat de celelalte la o lecție de dezvoltare personală despre autocunoaștere (trăsături fizice).

Aceste imagini pot fi utilizate și în alte contexte. Se știe că toți copiii vor să fie supereroi. Pornind de la această idee îi putem provoca la o discuție din care să reiasă fapte bune pe care le pot face și care i-ar transforma în supereroi. Poate fi o ocazie de a discuta despre regulile grupului spre exemplu,  transformând niște enunțuri pe care copiii le ignoră de obicei în principii și valori. Respectându-le, ei devin supereroi iar pe imaginile despre care vorbeam pot să își deseneze chipul în această ipostază.

Despre mine. Cine sunt eu?

A doua fișă este o căciulă de ștrumfi (ștrumfii sunt simbolul clasei noastre) pe care am inserat un spațiu de scris tip 2 și întrebarea ”Cine sunt eu?”.  Am lăsat la latitudinea copiilor răspunsurile pe care doresc să le ofere despre sine. Copiii își vor scrie numele, vârsta, data nașterii, activități, jocuri, obiecte, culori, filme, cărți preferate. Pot să scrie câteva însușiri morale sau ceva despre familia lor. Ei vor alege ce și cât să scrie. O fișă asemănătoare am folosit în clasa I și poate fi descărcată de aici.

În documentul atașat găsiți căciuli asemănătoare fără spațiu de scris sau cu liniatură dictando.

Despre mine. ”Îmi propun…”

A treia fișă este imaginea unui tricou pe care, de asemenea, am inserat un spațiu de scris tip 2. Aici, copiii vor scrie dorințele, obiectivele lor în clasa a II-a completând enunțul ”Îmi propun…”.  Pe mânecile tricoului se pot realiza desene.

Cele trei imagini vor fi decupate, asamblate și afișate în clasă (sau prinse pe o sfoară cu cârlige de rufe). Pentru exemplificare, am realizat o imagine compusă din cele trei fișe.

Despre mine - produsul final
Despre mine

Dacă vă place ideea, dar nu sunteți ștrumfi și nici în clasa a II-a, am pregătit un set de fișe în plus. Căciula ștrumfilor a fost înlocuită cu o șapcă. Chiar dacă nu are spațiu de scris trasat, pe benzi se pot scrie diferite informații. Eu am scris câteva, dar acestea pot fi ușor înlocuite. Tricoul are spațiu de scris dictando, dar există și un model fără spațiu de scris pentru desene.

În următoarele articole veți găsi idei și materiale pentru celelalte zile ale primei săptămâni de școală. Urmează să ne aducem aminte de cele mai frumoase momente ale vacanței, să discutăm despre cărțile citite, precum și câteva jocuri de intercunoaștere.

În documentul de mai jos găsiți fișele ”Despre mine”