Numerele de la 0 la 31

Fișa de lucru pe care o voi prezenta aici cuprinde exerciții de numerație pentru clasa pregătitoare. Mai exact, este vorba despre numerele de la 0 la 31: recunoaștere, formare, citire, scriere, comparare și ordonare. Am utilizat această fișă ca instrument în evaluarea finală. La fel de bine ea poate fi folosită la începutul clasei I,…

Ne jucăm cu figurile geometrice

Zilele acestea am învățat la Matematică și explorarea mediului despre figuri geometrice. De fapt, am reactualizat și consolidat cunoștințele pe care copiii le dețineau deja. Le-am propus, printre altele, câteva activități în care să ne jucăm cu figurile geometrice, având ca pretext chiar o aventură extraterestră. De ce o aventură extraterestră? Ideea se leagă de…

Adunarea și scăderea cu trecere peste ordin

Cu numerele naturale de la 0 la 31 vom exersa și adunarea și scăderea cu trecere peste ordin, prin adăugarea /extragerea a 1-5 elemente dintr-o mulţime dată. În acest scop am conceput câteva fișe de lucru. Ele pot fi descărcate accesând link-ul de la finalul articolului. Fișele de lucru sunt color. Primele două propun exerciții…

Provocări matematice

Lecția noastră cu provocări matematice vine în continuarea activităților prezentate în acest articol. Este vorba despre prima zi de școală după vacanța de primăvară, așadar vom începe cu o recapitulare a ceea ce am învățat în ultimele două săptămâni de școală. Mai exact, ne vom reaminti numerele de la 10 la 20 și adunarea cu…

Scăderea numerelor naturale în concentrul 0-20

Pentru scăderea numerelor naturale în concentrul 0-20, fără trecere peste ordin, am pregătit câteva fișe de lucru. Acestea pot fi descărcate accesând link-ul de la finalul articolului. Este vorba despre două fișe de lucru (numite fișa de lucru 1 și fișa de lucru 2) cu diverse sarcini de lucru și de alte patru fișe mai…

Adunarea numerelor naturale în concentrul 0-20

Învățarea numerelor naturale de la 10 la 20 este urmată de operații cu aceste numere. Primele lecții vor fi dedicate adunării fără trecere peste ordin, cu 1-5 unități, în concentrul 0-20. Pentru adunarea numerelor naturale în concentrul 0-20 am pregătit un set de trei fișe de lucru ce pot fi utilizate în lecțiile de consolidare…

Numerele de la 10 la 20

Pentru numerele de la 10 la 20 am creat două fișe de lucru ce pot fi utilizate pentru consolidarea cunoștințelor dobândite, a priceperilor și deprinderilor formate. În total, cele două fișe cuprind 9 exerciții cu sarcini de lucru diverse. Vom găsi aici exerciții de numărare, de citire și scriere a numerelor, de ordonare, de comparare.…

Scăderea lui 2

Încheiem lecțiile din având ca temă scăderea lui 2 cu câteva activități pentru consolidarea cunoștințelor și a deprinderilor de calcul. Am pregătit în acest scop două fișe de lucru și un joc didactic. Materialele pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului. Scăderea lui 2. Fișa de lucru 1 Cele două fișe de lucru…

Adunări, scăderi și…înghețată

Prima săptămână de școală în sala de clasă a fost, printre diverse activități de acomodare, recapitulare, chiar evaluare, presărată cu multe situații de învățare folosind resursele tradiționale. Am păstrat și le vom păstra pe cele digitale, dar am simțit nevoia joculețelor didactice pe care le făceam de obicei cu toții, în sala de clasă, la…

Adunarea cu două unități

Prima săptămână din semestrul al doilea ne aduce la Matematică și explorarea mediului adunarea cu două unități. Dat fiind faptul că deja am trecut prin adunarea cu o unitate, copiii sunt familiarizați cu noțiunile de bază (semnificația operației de adunare, semne matematice, un minim vocabular matematic specific adunării). Așadar, pornim la drum cu un mic…

Scăderea cu o unitate

O nouă săptămână ne aduce nu doar o literă nouă, ci și o operație matematică nouă. Este vorba despre operația de scădere. Mai exact, vom învăța scăderea cu o unitate. Fișele prezentate aici îi pun pe copii în situația de a efectua scăderi în concentrul 0-10 prin extragerea unui element dintr-o mulțime dată și numărarea…

Adunarea cu o unitate

În lecțiile următoare vom învăța adunarea și scăderea numerelor în concentrul 0-10, prin adăugarea/extragerea a 1-5 elemente dintr-o mulțime dată. Începem cu adunarea cu o unitate pornind de la ceea ce am învățat până în acest moment – compunerea și descompunerea numerelor, numărare – cu ajutorul obiectelor și al reprezentărilor simbolice. Adunarea cu o unitate…