Clasa pregătitoare Matematică și explorarea mediului CP Planșe

Cifre haioase

Pentru matematică am pregătit un set de planșe cu cifre haioase (0-9), de descărcat din arhiva de la finalul articolului. În momentul în care le-am conceput m-am gândit la trei întrebuințări: pavoazarea clasei (centrul de matematică), alcătuirea scării numerice și lipirea lor în caiete la momentul predării -învățării numerelor naturale în concentrul 0-10.

Cifre haioase pentru sectorul/centrul destinat matematicii

Într-o primă fază planșele vor avea scop decorativ. Ele vor împodobi peretele din dreptul sectorului destinat matematicii. În arhivă se găsesc două modele de planșe de dimensiune A5. Imaginile sunt colorate și prezintă cifrele de la 0 la 9 și numărul 10. Diferența constă în faptul că pe unele dintre ele am inserat imagini cu obiecte astfel încât să se realizeze o legătură între conceptul numeric și semnul grafic.

Cifre haioase. Scara numerică

În momentul în care vom începe învățarea numerelor naturale în oncentrul 0-10, planșele vor fi date jos de pe perete și reașezate pe măsură ce se va învăța câte un număr. Cu ajutorul lor vom crea scara numerică. Pe lângă aceste planșe va mai fi nevoie de imagini cu obiecte. Acestea pot fi procurate din librării unde se găsesc în seturi, avantajul fiind că au adeziv pe spate, ceea ce va ușura prinderea pe perete. Imaginile vor fi așezate pe verticală în așa fel încât să se poată realiza corespondența element cu element între două mulțimi alăturate și să se observe cu ușurință că a doua mulțime are cu un obiect mai mult decât cea care o precede.

cifre haioase

Scara numerelor este de un real ajutor atunci când introducem un nou număr natural. Ne ajută să parcurgem etapele învățării numărului prin parcurgerea următoarelor etape:
-cu ajutorul imaginilor cu obiecte construim o mulțime având tot atâtea elemente cât este ultimul număr cunoscut (elementele sunt așezate pe verticală);
-adăugăm la cea de a doua mulțime încă un element;
-se face corespondența între elementele celor două mulțimi și se constată că noua mulţime are cu un obiect mai mult decât prima mulţime;
-se prezintă și se atașează numărului de obiecte din a doua mulțime cifra corespunzătoare noului număr introdus;

Scara numerică este utilă pentru a-i deprinde pe elevi cu succesiunea numerelor. Astfel, în acelaşi timp cu introducerea numărului nou vom observa și relaţia de ordine a acestuia cu numărul şi numerele predate anterior (în ordine crescătoare şi descrescătoare). De asemenea, folosind jetoane cu semnele <, > sau = vom realiza și compararea numerelor.

Cifre haioase de lipit în caiete

Al doilea document din arhivă cuprinde fișele de lipit în caiete, câte 12 pe o pagină. Pe site găsiți și un alt model, de data aceasta cifrele având rețea de pătrățele (Imagini cu diferite liniaturi).

Imaginile sunt alb-negru ceea ce permite colorarea, decorarea lor în diverse moduri. Le voi folosi în predarea numerelor de la 0 la 10, alături de planșele descrise mai sus.