Clasa a doua Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Ne jucăm, înmulțirea exersăm!

Ne jucăm, înmulțirea exersăm! Sună bine, nu-i așa? Din seria materialelor pregătite pentru înmulțirea numerelor naturale nu puteau lipsi jocurile. Vom exersa înmulțirea prin joc, iar în cele ce urmează voi prezenta câteva jocuri pe care deja le-am folosit, dar și jocuri care își așteaptă rândul în lecțiile ce vor urma.

Ne jucăm, înmulțirea exersăm!

Unele dintre jocurile prezentate mai jos au mai fost descrise în articolele dedicate înmulțirii, altele vor fi o surpriză pentru copii, așa cum a fost cel în care l-am ajutat pe Azorel să parcurgă drumul corect până la osul dorit.

Înmulțim și îl ajutăm pe Azorel!

Ne jucăm, înmulțirea învățăm!
Ne jucăm, înmulțirea învățăm!

Am conceput această fișă pentru ca cei mici să își amintească înmulțirea numerelor în concentrul 0-100. Fișa care stă la baza acestui joc cuprinde exerciții de înmulțire cu doi factori. Există un punct de start și unul de încheiere a drumului parcurs de Azorel. Exercițiile sunt scrise în pătrățele. În fiecare pătrățel este scrisă o înmulțire, iar rezultatul acesteia va fi căutat în pătrățelul din stânga, din dreapta, de deasupra sau de dedesubt. Pătrățelul care conține rezultatul corect va fi colorat și se trece la rezolvarea exercițiului care apare în același pătrățel. Jocul seamănă oarecum cu ”Eu am …Cine are?”. Se pornește de la o înmulțire al cărei rezultat se află într-o pătrățică alăturată. Exercițiile din pătrățelele necolorate au fost rezolvate pe caiet.

Eu am …. Cine are…?

Pentru că tot l-am amintit mai sus, bineînțeles că acest joc nu putea lipsi. Am creat cele 34 de cartonașe necesare desfășurării jocului, câte unul pentru fiecare copil din clasă. Pe fiecare cartonaș apare răspunsul la întrebarea pusă de un coleg și următoarul exercițiu de înmulțire. Jocul este pornit de copilul pe al cărui cartonaș apare cuvântul ”Start!” și care va lansa prin întrebarea sa primul exercițiu de înmulțire. Va primi răspunsul de la copilul care are scris pe cartonaș numărul care reprezintă rezultatul corespunzător. Jocul continuă până la ultimul copil, cel care deține cartonașul pe care scrie ”Stop!”.

Puzzle

Un astfel de puzzle am întâlnit la adunarea și scăderea numerelor naturale până la 10000, cu imaginea unui ursuleț. De data aceasta, imaginea reprezintă un porumbel. În prima fază copiii primesc fișa cu exercițiile de înmulțire pe care le rezolvă individual. Urmează apoi fișa cu piesele de puzzle pe care le vor decupa și le vor potrivi rezultatelor obținute. Piesele vor fi lipite peste căsuțele corespunzătoare. Noi am ales varianta lipirii parțiale, doar în partea de sus a piesei, astfel încât exercițiul de înmulțire să fie vizibil. De asemenea, piesele pot fi lipite alături, lângă fișa cu exerciții.

Alte jocuri

Într-un articol de anul trecut am descris mai multe jocuri cu ajutorul cărora am exersat înmulțirea. E vorba de ”X și 0”, ”Scaunul fierbinte”, Prinde țânârul!”, Aruncă zarurile!”.

Descrierea acestor jocuri se găsește aici. Materialele aferente jocurilor descrise se află în documentul de mai jos. Ele reprezintă doar o parte din ceea ce am pregătit pentru lecțiile dedicate înmulțirii și le veți găsi pe site.