Pe modelul fișelor pregătite pentru numerele de la 1 la 5 am pregătit un material și pentru numărul ș cifra 0. Este vorba despre o fișă de lucru ce conține câteva exerciții pentru familiarizarea copiilor cu numărul și cifra 0, dar și pentru consolidarea cunoștințelor referitoare la numerele învățate până în acest moment.
Fișa de lucru poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului. Este disponibilă atât în variantă alb-negru, cât și în variantă color. Pentru celelalte cifre, găsiți pe site fișele realizate.
Materialul poate fi utilizat pe parcursul a patru lecții de Matematică și explorarea mediului întrucât sarcinile de lucru se pliază pe etapele învățării unui număr și a cifrei corespunzătoare. De asemenea, poate fi folosită integral într-o singură lecție de consolidare.
Numărul și cifra 0
Înainte de a trece la exerciții cu numărul și cifra 0 am acordat o atenție specială procesului de înţelegere a semnificaţiei cifrei 0 (zero). Aceasta reprezintă pentru copii o dublă abstracţie: cifra zero nu mai exprimă ceva concret, ea este simbolul clasei de mulţimi care nu au niciun element, adică a mulţimilor vide.
Fișa debutează cu prezentarea cifrei 0 alături de imaginea mâinii care nu are niciun deget ridicat și de cele 10 cerculețe care, în mod evident, vor rămâne necolorate de această dată. Pentru a ne împrieteni cu noul element matematic m-am gândit să îi provoc pe copii să personalizeze cifra 0. Sarcina de lucru le spune să realizeze un desen pornind de la … zero!
Următorul pas îl constuie scrierea cifrei pe pătrățele mari, mai întâi punctat, apoi liber. Sunt trei rânduri alocate acestui exercițiu, fiecare dintre ele oferind modelul de scriere și reamintindu-le de spațiul liber pe care îl lăsăm între cifre.
Partea stângă a fișei se încheie cu un exercițiu de raportare a numărului la cantitate și a cantității la număr prin colorarea steluțelor date.
A doua secțiune a fișei
A doua secțiune a fișei cuprinde cinci sarcini de lucru. Prima dintre ele este scrierea cifrei 0 ca în caietul de matematică. Adică, pe rețeaua de pătrățele specifică, cu respectarea titlului, a scrierii cu alineat sau de la capăt de rând, cu spațiu de o pătrățică între cifre.
După scrierea celor trei rânduri cu cifra 0, ne îndreptăm atenția către descompunerea numerelor învățate. De această dată, descompunerea va include și situațiile care îl conțin pe zero. Avem în acest sens căsuțele numerelor 2, 3, 4 și 5, după cum indică numărul scris pe acoperiș. Fiecare căsuță are atâtea rânduri de ferestre câte descompuneri sunt posibile pentru numărul dat. Pentru descompunerea numerelor de mare ajutor este materialul intuitiv-concret. În această perioadă noi folosim castane, spre exemplu.
Al treilea exercițiu le cere copiilor să ordoneze crescător și descrescător numerele date. Pentru a le ușura scrierea am inserat pe fișă spațiul de scris cu pătrățele și săgețile a căror orientare sugerează ordonarea crescătoare sau descrescătoare a numerelor.
Următoarea sarcină de lucru constă în compararea numerelor din perechile date și colorarea spațiului care arată numărul mai mic. Am ales varianta numărului mai mic pentru că în fiecare pereche apare 0. În acest fel se va întări ideea că în șirul numerelor naturale 0 este cel mai mic număr.
Încheiem fișa cu un exercițiu de scriere a vecinilor numerelor date. Pentru a ușura sarcina copiilor putem apela la căsuțele de pe fișă. Faptul că numerele sunt scrise în ordine poate fi un ajutor pentru identificarea vecinilor fiecărui număr dat.