Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Recapitularea semnelor de punctuație învățate în clasa întâi

A sosit momentul pentru recapitularea semnelor de punctuație învățate în clasa întâi. Pentru aceasta am pregătit câteva materiale pe care le voi prezenta mai jos. Pentru imprimare, la finalul articolului este o arhivă care poate fi descărcată și care cuprinde fișele de lucru și jocul de rol.

Recapitularea semnelor de punctuație. Joc de rol, reguli de utilizare

În clasa întâi am învățat punctul, semnul întrebării și linia de dialog, dar, bineînțeles că în texte am întâlnit și alte semne de punctuație. Recapitularea de față se referă doar la semnele de punctuație prevăzute în programa clasei întâi.
Pentru început, aceste semne, proaspăt întoarse din vacanța de vară, ne fac o vizită în lecția de comunicare în limba română. Ele sunt personajele care ne însoțesc pe parcursul lecției. Ca suport , avem la îndemână planșele cu semnele de punctuație haioase (și însuflețite) care pot fi descărcate de aici .

Recapitularea semnelor de punctuație - Semne de punctuație pe creioane
Semne de punctuație pe creioane

Planșele și câteva versuri pe care le-am creat în acest scop au stat la baza organizării unui joc de rol. Cu două zile înainte, trei copii din clasă au primit versurile pentru a interpreta rolurile. În documentul atașat la finalul articolului veți găsi replicile și câteva indicații regizorale.
Astfel, am captat atenția copiilor și ne-am reamintit regulile de utilizare a semnelor de punctuație prezentate. În continuare, cu aceleași imagini, se poate organiza un joc în care, spre exemplu, se poate cere copiilor să alcătuiască și să intoneze propoziții în funcție de semnul de punctuație indicat.

În caiete decupăm și lipim, pe rând, creioanele din imaginea alăturată. Pe fiecare creion este scrisă regula de utilizare a fiecărui semn de punctuație. În dreptul creionului se află semnul de punctuație. Sunt alb-negru pentru a fi colorate de către copii. Sub fiecare creion se scriu propoziții pentru exemplificare.

Recapitularea semnelor de punctuație. Fișa de lucru

Fișa de lucru pentru recapitularea semnelor de punctuație vine în completarea exercițiilor din manual. Fișa cuprinde patru exerciții și un joc, precum și spațiul tip 2 necesar rezolvării sarcinilor de lucru.

Primul exercițiu se axează pe citirea aceleași propoziții cu intonație adecvată, în funcție de semnul de punctuație scris la final.
La al doilea exercițiu copiii exersează utilizarea punctului prin alcătuirea unor propoziții enunțiative.
A treia sarcină de lucru presupune completarea unui dialog cu întrebarea corespunzătoare răspunsului dat.

Ultimul exercițiu este o transcriere a unui scurt text cu cele trei semne de punctuație învățate. Dacă timpul permite, încercăm și o scurtă dictare. În încheiere, revenim la personajele de la începutul lecției. Copiii vor desena, vor colora, vor decora semnele de punctuație după preferință. Fișele de lucru, fișa de lipit în caiete precum și scenariul jocului de rol pot fi descărcate din arhiva de mai jos.