Despre vacanța de primăvară …cu spinner și zaruri

Ca de obicei, prima activitatea la întoarcerea dintr-o vacanță mai lungă sau mai scurtă este una de reconectare și de remorare a celor mai plăcute momente. De data aceasta vom povesti despre vacanța de primăvară cu spinner și zaruri. Mai exact cu jocuri pentru care vom folosi ca materiale spinner-ul sau zarul. Voi detalia în…

Cum redactez un bilet?

A sosit momentul să abordăm scrierea funcțională la clasa a II-a și vom învăța ce este biletul și cum să redactăm un bilet. Programa școlară vorbește despre biletul de informare, biletul de mulțumire și cel de solicitare. Pas cu pas, vom exersa scrierea acestora, pornind de la exemple concrete. Pe site mai există un set…

Într-o, într-un, dintr-o, dintr-un

Primele ortograme pe care le învățăm la clasa a II-a sunt într-o, într-un, dintr-o, dintr-un. Pentru această lecție am pregătit câteva idei și materiale pe care le-am cuprins în arhiva de la finalul articolului. Facem cunoștință cu ortogramele Până la observarea situațiilor de scriere corectă a acestor cuvinte și la desprinderea regulilor ortografice vom trece…

Umbreluța sunetelor și a literelor

Umbreluța sunetelor și a literelor este materialul cu care am încheiat lecțiile în care am învățat câteva noțiuni de fonetică. Mai exact, am învățat despre sunete, despre vocale și consoane, despre litere și alfabet. Am făcut numeroase exerciții de despărțire a cuvintelor în silabe. A sosit momentul unei recapitulări, motiv pentru care am creat acest…

Fișe de lectură

Ca de fiecare dată, una dintre activitățile propuse pentru prima zi de școală va fi prezentarea unei cărți citite în vacanță, înțelegând prin carte fie un text de dimensiuni mai mari, fie texte mai scurte. Alegerea le-a aparținut copiilor. Scopul acestei activități nu este verificarea, ci împărtășirea experiențelor în urma cărților citite. Activitatea va consta…

Despre vacanța de iarnă să povestim

Deși încă ne bucurăm de vacanța de iarnă, va sosi și timpul când aceasta va deveni doar amintire frumoasă. Sărbătorile în familie, sosirea lui Moș Crăciun, întâmpinarea noului an, zăpada, joaca sunt doar câteva subiecte despre care copiii povestesc cu entuziasm în momentul reîntoarcerii la școală. De aceea, pentru a imortaliza cele mai prețioase clipe…

Scrierea corectă a cuvintelor ”nai” și ”n-ai”

În cele ce urmează vă prezint câteva materiale pe care le-am folosit pentru scrierea corectă a cuvintelor ”nai” și ”n-ai”. Ele pot fi folosite pe parcursul lecției, de la momentul învățării regulilor de scriere până la fixarea/consolidarea cunoștințelor. Este vorba despre trei fișe pe care le veți găsi în documentul de la finalul articolului. Ele…

Învăț să scriu corect!

Lucrând la planșele cu ortograme și cu părțile de vorbire pe care le vom folosi la școală m-am gândit că le-ar fi de ajutor copiilor un material care să cuprindă cât mai multe situații care să prezinte scrierea corectă a unor cuvinte. Ceva care, sub denumirea Învăț să scriu corect!, să cuprindă situațiile cel mai…

Ortograme

Începând cu clasa a II-a programa școlară la comunicare în limba română introduce primele noțiuni privind scrierea corectă a cuvintelor cu cratimă (ortograme). Studiul acestora  se realizează intuitiv, fără teoretizări, reguli gramaticale, în contexte familiare elevilor, pornind de la situații concrete. Ortograme – planșe Planșele prezentate mai jos au rolul de a-i ajuta pe elevi…

Scrierea corectă a cuvintelor ”sau” și ”s-au”

Tot ceea ce veți citi mai jos, dar și în lecțiile care vor urma, are legătură cu niște broscuțe simpatice pe care le-am descoperit într-un text și pe care le-am asociat apoi cu imaginile folosite în crearea materialelor pentru grupurile de sunete (planșe și versuri). Cu aceste materiale am abordat conținuturi din toate disciplinele, integrând…

”Povestea gâștelor” de George Coșbuc

Pentru textul Povestea gâștelor  de George Coșbuc am pregătit un material cu ajutorul căruia activitățile propuse pentru înțelegerea conținutului textului se desfășoară prin joc. Este vorba despre combinarea unui joc de masă (cu tablă de joc și zaruri) cu diverse exerciții prin care pătrundem în universul textului citit. ”Povestea gâștelor”. Exerciții pentru înțelegerea și aprofundarea…

Cuvinte care conțin litera x

Lecția de astăzi a adus în discuție acele cuvinte care conțin litera x și aspecte legate de pronunțarea și scrierea corectă a acestora. Voi prezenta mai jos câteva exemple de activități care pot fi utilizate la această lecție. În documentul de la finalul articolului veți găsi materialele folosite. Pentru că litera x a mai fost…

Invitația și felicitarea

Pentru scrierea funcțională am prezentat cu ceva timp în urmă câteva materiale și idei referitoare la bilet. În cele ce urmează voi încerca să punctez câțiva pași ce ar putea fi urmați pentru familiarizarea copiilor cu invitația și felicitarea. Cele două concepte nu le sunt necunoscute copiilor. Invitații au redactat cu ocazia serbărilor sau a…

”Cei unsprezece cocori” după Hans Christian Andersen

Tot pentru clasa a II-a vă prezint un alt model de proiect de activitate didactică la Comunicare în limba română pentru unitatea tematică ”Bun venit, primăvară!”. Este realizat de doamna profesor Pârvu Georgiana de la Școala Gimnazială Nr. 11 ,,Șt.O.Iosif”, Brasov și prezentat în cadrul proiectului județean ” ProDidact-proiectare didactică-exemple de bune practici”. Într-un articol…

Despre primăvară să compunem

Iată-ne ajunși la cea de a treia activitate dedicată anotimpului primăvara. În cele anterioare am citit poezii, am identificat elementele specifice anotimpului și am încropit cărticica primăverii. Acum a sosit momentul să punem la treabă toate resursele creative și să realizăm o compunere despre anotimpul primăvară. Activitatea numită Despre primăvară să compunem va fi descrisă…