Matematică pentru clasa a patra Matematică pentru clasa a treia Matematică și explorarea mediului clasa întâi Matematică și explorarea mediului CP

Jocul numerelor

Jocul numerelor pe care îl voi prezenta în continuare este, la origine, un joc de spargere a gheții. Sub forma acesta l-am vizionat pe canalul You Tube. Era prezentat drept un exercițiu util pentru adulți la începutul unei activități, sedințe sau întâlniri. Desigur, el poate fi aplicat în același scop și în clasă căci este un joc dinamic, care, cu siguranță, îi va încânta pe copii.

Pornind de la această idee, m-am gândit că ar fi potrivit și în orele de matematică și că îl putem transforma cu ușurință într-un joc didactic pentru consolidarea numerelor la oricare dintre clasele primare.

Jocul numerelor – prezentare

Se împarte colectivul de elevi în grupuri de câte 10 elevi. Fiecare elev din grup primește un poster A4 pe care este scrisă una dintre cifrele de la 0 la 9. Conducătorul de joc (pentru început, învățătorul) rostește un număr format din 2, 3, 4 , 5 sau 6 cifre, în funcție de concentrul în care copiii au învățat numerele naturale. Elevii care au cifrele ce compun numărul rostit se aranjează unul lângă altul. Bineînțeles, de la stânga la dreapta, așa cum se citesc numerele. Echipa care a format numărul corect în timpul cel mai scurt primește un punct. Câștigă grupul care a acumulat cele mai multe puncte.

jocul numerelor
Jocul numerelor

Jocul numerelor. Organizare

Pentru a juca Jocul numerelor avem nevoie, în primul rând, de un spațiu generos. Copiii se vor mișca, vor fi organizați în echipe, de aceea e bine să aibă loc suficient să se desfășoare. Ca să nu tragem băncile lângă pereți, am putea să ieșim în curtea școlii.

Materialele necesare sunt ușor de realizat. Am pus și eu la finalul articolului un document din care se pot printa cifrele de la 0 la 9. Practic, pentru fiecare echipă de 10 jucători , e nevoie de un set de 10 postere A4.

O altă condiție este legată de numărul de jucători. Așa cum spuneam mai sus, o echipă ar trebui să aibă 10 jucători. Colectivul meu de 30 de elevi este ușor de împărțit căci voi forma 3 echipe.

M-am gândit la câteva soluții pentru cazurile în care în clasă numărul de elevi se încadrează între 20 și 30. Una dintre ele ar fi să se împartă colectivul în așa fel încât echipele să conțină număr egal de membri. Spre exemplu, 24 de elevi pot fi împărțiți în 3 grupuri a câte 8 elevi. În acest caz, folosim doar 8 cifre în loc de 10 și le mai înlocuim pe parcursul jocului pe cele nefolosite. La un colectiv format din 26 de elevi, de exemplu, tot 3 grupe aș face, iar cei doi copii rămași pot primi sarcina de a fi observatori, de a cronometra timpul, de a verifica modul în care echipele și-au îndeplinit sarcina.

De asemenea, trebuie să avem grijă ca numerele pe care le cerem copiilor să le formeze să nu aibă cifre care se repetă.

Alte idei

Cred că acest joc este o bună ocazie de a consolida formarea numerelor, de a relua noțiuni precum „clase” și „ordine”. Putem complica sarcina cerându-le să formeze predecesorul sau succesorul unui număr, cel mai mic/mai mare număr de … cifre diferite, răsturnatul unui număr dat. La clasele mai mici le putem cere copiilor să se grupeze în așa fel încât să compună un număr dat.

Și, de ce nu, în ultimă instanță, chiar îl putem folosi ca un joc de spargere a gheții sau ca un joc de mișcare în aer liber.