Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa întâi Planșe

Proprietățile operațiilor de adunare și înmulțire

Pentru a completa  setul planșelor didactice dedicate operațiilor mtematice, am realizat și câteva materiale necesare predării/consolidării noțiunilor referitoare la proprietățile operațiilor de adunare și înmulțire. Programa școlară pentru clasa a II-a specifică evidențierea acestor proprietăți fără precizarea terminologiei.

Proprietățile operațiilor de adunare și înmulțire. Planșe

Ca design, planșele păstrează formatul celor pentru adunare, scădere, înmulțire și împărțire deoarece în clasa întâi am pornit cu acest tip de planșe pentru adunare și scădere.  Acestea, alături de cele pentru proba celor patru operații pot fi descărcate din categoria ”Planșe”. Tot aici veți  găsi planșe pentru terminologia specifică înmulțirii și împărțirii în versuri. Din aceeași categori fac parte planșele pentru tabla înmulțirii pe diverse modele. Este vorba de un trenuleț, albine, fluturi, buburuze.

Au dimensiune A4, iar în arhiva de la finalul articolului planșele sunt salvate  astfel încât să aibă o calitate bună la imprimare.

Cele trei proprietăți specifice – comutativitate, asociativitate și element neutru – au fost evidențiate pornind de la exemple concrete. În partea dreapta apar exercițiile, iar în stânga, fără precizarea terminologiei, regulile deduse din observarea exemplelor date. Termenii și suma, respectiv factorii și produsul, elementul neutru (0 sau 1) au fost redate prin culori diferite. Acest lucru înlesnește înțelegerea acestor proprietăți de către copii. La asociativitate, din lipsă de spațiu, apare scris direct rezultatul. Ținând cont că în calcule avem în vedere respectarea ordinii efectuării operațiilor, se înțelege că se efectuează mai întâi suma / produsul primilor doi termeni/factori .

Cazuri speciale de împărțire

Cazuri speciale de împărțire
Cazuri speciale de împărțire

O altă planșă pe care am atașat-o acestui set este cea care prezintă cazurile speciale de împărțire. Este vorba despre împărțirea unui număr la el însuși, împărțirea la 1, împărțirea lui 0 la orice număr. 

În partea de jos a planșei am menționat că împărțirea la 0 nu este posibilă. Ca și în cazul planșelor cu proprietățile adunării/înmulțirii, prezentarea acestor cazuri urmează  calea inductivă.