Completez seria materialelor pentru evaluarea inițială la clasa pregătitoare cu alte două fișe la Matematică și explorarea mediului. De această dată aventura noastră se va desfășura printre forme și culori. Comportamentele evaluate se referă la identificarea și numirea formelor obiectelor și la efectuarea operațiilor de seriere, grupare, clasificare. În articolul precedent am prezentat o fișă pentru conceptul de număr și numerație. Această fișă se găsește aici.
Printre forme și culori. Fișa 2
Prima fișă din documentul postat la finalul articolul a primit numărul 2 deoarece vine după fișa despre care am amintit mai sus. Numerotarea lor nu are legătură cu ordinea aplicării lor la clasă, ci cu ordinea în care au fost create. De aceea, fișele nu au numere, ci nume. De asemenea, ele pot fi aplicate ca fișe de lucru în clasă, motiv pentru care nu au fost numite teste de evaluare inițială.
Așadar, această fișă, numită ”Sunt în formă!” , are în vedere comportamentul 2.3 precizat în ”Curriculum-ul pentru educația timpurie”, 2019, domeniul ”Dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii”. Este vorba despre identificarea și numirea formelor obiectelor din mediul înconjurător. Pentru evaluarea acestui comportament am creat trei itemi. Începem cu identificarea figurilor geometrice (pătrat, triunghi, dreptunghi, cerc) și colorarea acestora conform unui cod al culorilor dat. Al doilea exercițiu le cere copiilor să identifice obiectele care au aceeași formă, indiferent de culoarea lor. Ultima sarcină este aceea de a asocia obiectele date cu forma corespunzătoare.
În completarea acestei fișe am creat pe Learningapps.org un joc de asociere a animalului din imagine cu umbra sa. Jocul poate fi jucat chiar aici.
Ne jucăm și învățăm! Fișa 3
Următoarea fișă de lucru are în vedere evaluarea comportamentului 2.4. – efectuează operații de seriere, grupare, clasificare, măsurare a obiectelor. Ea conține patru exerciții.
Prima sarcină constă în identificarea obiectelor care au aceeași formă și culoare și formarea mulțimii prin încercuirea elementelor. Al doilea item constă în identificarea obiectelor care fac parte dintr-o categorie, a rechizitelor școlare în acest caz.
Următorul exercițiu îi pune pe copii în situația de a identifica obiectul care nu face parte dintr-o categorie (intrusul). La final, copiii primesc ca sarcină de lucru continuare unor șiruri cu elementele corespunzătoare, respectând regula de formare a acestora.