Clasa pregătitoare Matematică și explorarea mediului CP

Numărul și cifra 8

Pentru numărul și cifra 8 am realizat o fișă de lucru care cuprinde mai multe exerciții. Fișa cifrei 8 poate fi utilizată progresiv, pe parcursul lecțiilor de Matematică și explorarea mediului destinate acestui subiect, sau într-o lecție de consolidare/recapitulare.

În cele ce urmează voi descrie activitățile de învățare propuse pentru numărul și cifra 8. Pe site găsiți fișe asemănătoare pentru toate celelalte cifre. În documentul pus la descărcare, fișa cifrei 8 se află în variantă color și alb-negru.

Ne împrietenim cu numărul și cifra 8

În partea stângă a fișei este prezentată cifra 8. Este însoțită de cele 10 cercuri din care copiii vor colora mai întâi 7, apoi încă una, observând astfel formarea numărului 8. Degetele de la cele două mâini prezentate lângă cifra 8 invită la un exercițiu de numărare.

numărul și cifra 8
Fișa cifrei 8

Pentru că suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, pentru familiarizarea cu numărul și cifra 8 am ales imaginea unui brad. Sarcina copiilor este de a decora acest brad cu opt globulețe, opt bomboane, opt acadele. La final, brăduțul va fi colorat.

Al doilea exercițiu al fișei le cere copiilor să adauge sau să elimine elemente din cele patru mulțimi date astfel încât, de fiecare dată, acestea să fie în număr de opt. Pentru recunoșterea cifrei 8 vom utiliza globulețele de la următorul exercițiu. Se cere încercuirea acelora pe care apare cifra 8.

Numărul și cifra 8. Exerciții

Fișa continuă în partea dreaptă cu alte patru exerciții. Primul este cel de scriere a cifrei 8 pe rețeaua de pătrățele asemănătoare celei din caietul de matematică. Elevii vor observa scrierea titlului, scrierea cu alineat pe primul rând, scrierea de la capăt de rând și spațiul de o pătrățică dintre cifre.

Următorul exercițiu reprezintă o provocare deoarece îmbină cunoștințele matematice cu cele dobândite la Comunicare în limba română. Fiecare copil din imagine ne spune vârsta pe care o împlinește. După citirea fiecărei propoziții, copiii vor decora torturile cu numărul de lumânări corespunzător vârstei indicate.

La exercițiul 6 exersăm scrierea numerelor învățate, mai exact a șirurilor de numere scrise în ordine crescătoare și descrescătoare.

Fișa se încheie cu un exercițiu de descompunere a numărului 8. Sunt date trei situații însoțite de reprezentare grafică. Celelalte modalități de descompunere a numărului 8 pot fi realizate oral, cu sprijin în obiecte la îndemâna copiilor.