Clasa a doua Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Secretele înmulțirii. Terminologia matematică specifică

Într-un articol anterior am prezentat câteva jocuri pentru exersarea înmulțirii numerelor naturale în concentrul 0-100. La fel de importantă este și decodarea limbajului matematic de aceea, am adunat aici câteva materiale care ne vor ajuta să descifrăm secretele înmulțirii. Ele reprezintă doar un suport teoretic de care ne vom ajuta în rezolvarea exercițiilor și problemelor.

Secretele înmulțirii. Operația de înmulțire și proprietățile acesteia

Secretele înmulțirii
Secretele înmulțirii

Cu terminologia specifică înmulțirii am făcut cunoștință deja în clasa a II-a. Acum ne vom împrospăta cunoștințele prin intermediul unor fișe și, bineînțeles, a unui joc. Fișele pot fi decupate și lipite în caietele copiilor. Este vorba despre o fișă care prezintă operația de înmulțire, una pentru proprietățile acesteia și una care conține cuvinte și expresii matematice specifice înmulțirii. Primele două sunt de fapt planșele afișate în clasă și care se regăsesc în format mare aici.Cea de a treia fișă ne prezintă imaginea unui joben din care magicienii vor scoate cuvinte și expresii magice, dezvăluind astfel secretele înmulțirii.

Secretele înmulțirii. Rebus

Un alt material care aduce în discuție terminologia matematică specifică înmulțirii este rebusul. Soluțiile definițiilor propuse sunt cuvinte și expresii matematice specifice înmulțirii pe care le vom întâlni adesea în exerciții și probleme. După rezolvarea rebusului, pe coloana AB, copiii vor descoperi numele operației matematice de care ne ocupăm acum.

Secretele înmulțirii. Joc didactic

Jocul pe care vi-l propun în continuare poate avea multiple variante. Ceea ce voi descrie mai jos este modul în care m-am gândit eu să folosesc materialele pregătite. Este vorba de 12 imagini cu plicuri, fiecare dintre ele conținând un cuvânt sau o expresie matematică specifică înmulțirii.

Varianta 1

Poștașul a lipit plicurile pe spatele scaunelor unor elevi din clasă (eu am ales fetele de această dată pentru că sunt mai puține la număr). Copiii vor căuta sub scaunul propriu, iar cei care vor găsi acolo un plic vor avea ca sarcină de compus oral o problemă în care să apară cuvântul/expresia matematică de pe plic. Spre exemplu, dacă pe plic apare cuvântul ”dublu” problema ar putea suna în felul următor: ”Află dublul numărului 9.” Înainte de a formula problema, copilul va alege un coleg care să rezolve problema. Dacă respectivul copil nu știe răspunsul, cel care a compus problema se va îndrepta spre un alt coleg.
Se poate recurge și la varianta scrisă. În acest caz, cel care are plicul va scrie enunțul problemei pe verso. Se adună toate plicurile într-o cutie ce va avea rol de cutie poștală și se vor distrbui celorlalți copii din clasă pentru a rezolva problemele scrise.

Varianta 2

Jocul se poate desfășura în perechi și, în acest caz, copiii vor primi imaginile fără cuvinte/expresii matematice. Vor compune probleme apelând la cele scrise deja pe joben. Formularea poate fi sub forma unui bilet adresat colegului cu care formează perechea.

Copiii vor schimba între ei plicurile și vor rezolva problema primită. Plicul poate fi lipit apoi pe caiet. Un puzzle, un joc de tip labirint, precum și materialele necesare desfășurării jocului ”Eu am ….. Cine are …?” pot fi descărcate de aici.