Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Scăderea cu împrumut la ordinul zecilor și al sutelor

Prima săptămână de școală după vacanța de iarnă va fi una de consolidare și recapitulare la Matematică și explorarea mediului. Am exersat înainte de vacanță scăderea cu împrumut la ordinul zecilor și al sutelor și cu asta ne vom ocupa încă timp de 5 ore. Ne vor însoți în tot acest demers de învățare personajele Lego pe care copiii le îndrăgesc atât de mult.

Pentru această perioadă am pregătit cinci fișe de lucru ce pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

Scăderea cu împrumut la ordinul zecilor și al sutelor. Competențe specifice

Am creat aceste fișe cu scopul de a le utiliza ca scurte teste, câte unul pentru o lecție. Bineînțeles că ele pot fi folosite ca fișe de lucrat în clasă sau acasă, ca temă.

scaderea-cu-imprumut
Scăderea cu împrumut

Competențele care pot fi dezvoltate/evaluate prin intermediul acestora sunt:
1.4. Efectuarea de adunări şi scăderi, mental şi în scris, în concentrul 0-1000, recurgând la numărare şi/sau grupare ori de câte ori este necesar;
1.6. Utilizarea unor denumiri şi simboluri matematice (sumă, total, termenii unei sume, diferenţă, rest, descăzut, scăzător, produs, factorii unui produs, cât, deîmpărţit, împărţitor) în rezolvarea şi/sau compunerea de probleme);
5.2. Rezolvarea de probleme de tipul a±b=x; a±b±c=x în concentrul 0-1000; a·b=x; a:b=x, în concentrul 0-100, cu sprijin în obiecte, imagini sau reprezentări schematice.

Scăderea cu împrumut. Activități de învățare

Fișele de lucru propun exerciții variate. În mare parte am insistat pe exersarea operației de scădere, dar nu lipsesc nici adunările în concentrul 0-1000. Așadar, copiii vor întâlni scăderi care se rezolvă așezând numerele unul sub altul sau în linie. De asemenea, exerciții care conțin două operații (doar scăderi sau o adunare și o scădere).

Nu lipsesc nici exercițiile de aflare a numărului necunoscut sau de efectuare a probei.
O atenție specială am acordat rezolvării de probleme. Fiecare fișă conține câte două probleme. Copiii sunt puși în situația de a identifica semnificaţia datelor unei probleme și a cuvintelor care sugerează operaţii aritmetice. De asemenea, de a întocmi planul de rezolvare și de a efectua corect calculele.

Scăderea cu împrumut. Conținutul fișelor

Fiecare fișă conține câte trei sarcini de lucru, iar pe o pagină sunt câte patru fișe. Pe fișă nu este loc pentru rezolvare, de aceea fișa va fi lipită pe caiet, iar copiii vor rezolva sarcinile tot pe caiet.
Spor la lucru!