Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Aflarea unui număr necunoscut

Mergem mai departe cu împărțirea numerelor naturale în concentrul 0-100 și ne ocupăm de aflarea unui număr necunoscut într-o operație de înmulțire sau de împărțire.

Pentru această lecție am pregătit o fișă de lucru în ton cu sezonul. Dacă la lecția cu efectuarea probei înmulțirii, respectiv a împărțirii, am apelat la imaginea unui iepuraș, de data aceasta exercițiile vor fi prezentate pe conturul unui ou.

Aflarea numărului necunoscut

Fișa de lucru poate fi descărcată de la finalul articolului. Nu este o fișă amplă deoarece am gândit-o pentru partea a doua a lecției, după ce copiii au învățat cum se află numărul necunoscut. Scopul acestor exerciții este de a fixa cele învățate într-un mod plăcut.

aflarea unui număr necunoscut
Oul buclucaș

În conturul unui ou așezat pe un spațiu A4 am inserat 8 exerciții pentru aflarea numărului necunoscut. Avem 4 exerciții de înmulțire și tot atâtea de împărțire. La înmulțire, evident că am avut grijă ca factorul necunoscut să fie atât primul, cât și cel de-al doilea. Așa se întâmplă și la împărțire unde, pe rând, numărul de aflat este fie deîmpărțitul, fie împărțitorul.

Exercițiile pot fi rezolvate frontal, la tablă și pe fișă, sau individual. Fișa poate fi o temă de lucru în clasă sau temă pentru acasă.

Mate și AVAP

Odată exercițiile rezolvate, fiecare spațiu al oului va fi colorat la libera alegere a copiilor. Oul poate fi apoi decupat și lipit pe un carton colorat și iată că am obținut un frumos tablou.

O altă idee poate fi aceea a colorării după un cod al culorilor prestabilit. Acesta poate conține rezultatele celor opt calcule. Poate fi o modalitate de autoevaluare a modului de rezolvare. Dacă rezultatele obținute se regăsesc în lista numerelor ce alcătuiesc codul, atunci elevul știe că a rezolvat corect toate exercițiile. În caz contrar, va relua toate exercițiie pentru a descoperi și a remedia eroarea.